Tuczniki w Niemczech mimo zapowiedzi spadku cen nie tanieją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-06-2020,10:00 Aktualizacja: 25-06-2020,9:50
A A A
Przewidywania dotyczące spadku ceny żywca wieprzowego w Niemczech w bieżącym tygodniu nie zrealizowały się. Miał być to efekt zamknięcia największego zakładu ubojowego w tym kraju. 
 
Zamknięcie największej niemieckiej rzeźni, w której ubijano 20 tys. świń dziennie i nadwyżka żywca wieprzowego na rynku lokalnym miały wywołać spadki cen.
 
W bieżącym tygodniu utrzymały się one na podobnym poziomie jak w poprzednich notowaniach.
 
cena warchlaków, Dania, Niemcy, trzoda chlewna, notowania warchlaków

Cena warchlaków bez zmian

Notowania warchlaków w minionym tygodniu na europejskim rynku ustabilizowały się. Zarówno w Danii jak i w Niemczech pozostały one bez zmian.   Warchlaki w notowaniach duńskich opublikowanych 18 czerwca bieżącego roku nie zmieniły...
 
 
Na dużej giełdzie w Niemczech notowania tuczników pozostały bez zmian na poziomie 1,66 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,38 złotych.
 
Na dużej giełdzie 24 czerwca sprzedano 238,8 tys. świń o średniej masie 96,2 kg. Było to o 18,3 tys. więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie średnia masa świń była o 0,4 kg niższa.
 
Ustalona w Niemczech cena obowiązuje od 25 czerwca do 1 lipca.
 
Dzień wcześniej (23 czerwca) opublikowano notowania małej giełdy. Tam cena tuczników spadła o 1 cent do wartości 1,69 euro za kg wbc, czyli do około 7,51 złotych. 
 
Na aukcji wystawiono 2315 tuczników w 15 partiach z czego sprzedano 3 partie i łącznie 450 zwierząt.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA