Tuczniki są drogie a ich cena będzie rosła
Ceny tuczników w 21 tygodniu 2016 r. w transakcjach członków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wyniosły 4,85 zł za kilogram żywca. Utrzymały tym samym dość wysoki poziom z poprzedniego tygodnia.
Zakłady mięsne nie podnosiły cen, ponieważ ze względu na święto Bożego Ciała ubył jeden dzień ubojowy. Tym samym nie miały one problemów z zaspokojeniem zapotrzebowania na surowiec.
ASF. Zmiany w programie bioasekuracji od 26 maja
Żywiec wieprzowy będzie jednak droższy wynika z informacji przedstawionych przez KZP-PTCH. Wpłynie na to wysoki kurs Euro, a także podniesienie ceny skupu wieprzowiny w Niemczech, które miało miejsce 25 maja. W notowaniach niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wzrosły one o 6 centów. To z pewnością nie pozostanie bez wpływu na nasz rynek.
Tuczniki w Unii Europejskiej są drogie i szybko znajdują nabywców. Sprzyja temu wiele czynników. Sezon grillowy dzięki dobrej pogodzie trwa w najlepsze. Rekordowe wielkości notuje także eksport wieprzowiny do Azji, w czym prym wiedzie Hiszpania.
Zwyżkowy trend cen żywca panuje w pozostałych krajach Unii Europejskiej. Podobnie jak w Polsce zależą one od notowań niemieckich. Mimo że w poprzednim tygodniu niemieckie zakłady nie płaciły więcej to ceny wzrosły w Hiszpanii, Danii, Francji, we Włoszech, w Irlandii i Wielkiej Brytanii.