Świń coraz mniej. Produkcja poniżej poziomu opłacalności

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-09-2015,11:10 Aktualizacja: 16-09-2015,11:45
A A A

W czerwcu - w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku - o 0,7 proc. do 11 mln 639,8 tys. sztuk spadło w Polsce pogłowie świń. W pierwszym półroczu w dół leciała też cena żywca wieprzowego.

Jak podał GUS o 3 proc. zwiększyła się liczebność pogłowia trzody chlewnej na rzeź (tuczników) o wadze 50 kg i więcej. Spadło za to pogłowie prosiąt (o 3 proc.), warchlaków (o 1,5 proc.) i populacji trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej (o 6,1 proc.).

zabawki dla świń, trzoda chlewna, agresja, kanibalizm

Świnie lubią zabawki

Stare opony, łańcuchy zwisające nad głowami świń, plastikowe pojemniki i baniaki lub specjalne gryzaki. Wszystko to w jednym celu, aby zapewnić zwierzętom zajęcie i zapobiegać kanibalizmowi. Świnie są z natury ciekawskie. Jeżeli nie mają w danej...

GUS podał też, że w pierwszym półroczu 2015 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,32 zł i była o 13 proc. niższa od notowanej w analogicznym okresie 2014 r. Stawka w obrotach targowiskowych wynosiła 4,48 zł (-9,3 proc. r/r).  

Przeciętna cena zbóż podstawowych kształtowała się w omawianym okresie na poziomie 65,11 zł za 1 dt (-10,7 proc.), a na targowiskach 65,64 zł, za 1 dt (-16,5 proc.).   

W czerwcu za kilogram żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,43 zł w skupie, a na targowiskach 4,52 zł - odpowiednio o 16,7 i 10,5 proc. mniej niż w czerwcu 2014 r.

"W 2015 r. opłacalność tuczu świń mierzona relacją ceny skupu 1 kg żywca wieprzowego do targowiskowej ceny żyta była na poziomie 7,9 (w czerwcu) i utrzymywała się poniżej poziomu przyjętego za opłacalny, czyli co najmniej 10-11" - napisano w komunikacie GUS.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA