Święta sprzyjają wyższym cenom skupu trzody

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-04-2015,15:00 Aktualizacja: 05-04-2015,9:24
A A A

Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ostatnim tygodniu poprzedzającym Święta Wielkanocne ceny skupu tuczników w Polsce wzrosły o średnio o ok. 3 proc.

Jeszcze w połowie marca zakłady mięsne obniżyły ceny skupu tuczników. Jednak tradycyjnie w okresie przedświątecznym odnotowano małe zwyżki. Oprócz większego spożycia wieprzowiny w tym czasie na sytuację wpłynęło również postępowanie rolników. Ci, licząc na wyższe ceny, postanowili sprzedawać tuczniki możliwie jak najbliżej Świąt i w rezultacie w tym okresie na rynku pojawiło się więcej zwierząt.

Zanim to nastąpiło, niektóre zakłady mięsne ograniczyły liczbę ubojów i korzystały z nagromadzonych zapasów. Część z nich próbowała także importować półtusze z Niemiec i obniżać ceny skupu, jednak ze zmiennym skutkiem. W efekcie w 13. tygodniu 2015 r. tj. w dniach 22-29 marca za kg mięsa w wadze bitej ciepłej (wbc) w klasie E zakłady płaciły 5,76 zł. To o 2,58 proc. więcej niż tydzień wcześniej, kiedy cena wynosiła 5,62 z/kg.

Hodowcy, którzy zdecydowali się sprzedać tuczniki w wadze żywej, otrzymywali średnio 4,37 zł/kg żywca w klasie E. Z kolei z transakcji przeprowadzonych przez członków Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej wynika, że za kg żywca otrzymywali oni średnio 4,65 zł. Prognozy wskazują, że po Świętach ceny skupu przez kilka dni utrzyma się na tym poziomie.

W tym samym czasie ceny skupu trzody w Europie były na podobnym poziomie. Według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła ona 1,4 euro/kg wbc tj. 5,72 zł/kg. Duński koncern mięsny Danish Crown odnotował dużo niższe ceny, które kształtowały się na poziomie 9,20 DKK/kg wbc tj. 4,96 zł/kg. W Holandii zakład mięsny Vion Food Group płacił w tym czasie 1,38 euro/kg wbc tj. 5,64 zł/kg. Z kolei wg departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture) tamtejsi hodowcy otrzymywali średnio 1,23 $/kg wbc tj. 4,62 zł/kg.

Ceny prosiąt nadal utrzymywały się na wysokim poziomie. W Polsce wg notowań MRiRW, prosięta w wadze ok. 20 kg hodowcy sprzedawali w cenie 159 zł za sztukę. W tym samym czasie w Niemczech, wg VION, prosięta w wadze 28 kg kosztowały 49 euro tj. ok. 200 zł. W Danii wg notowań duńskiego stowarzyszenia producentów świń Danske Svineproducenter, zwierzęta w wadze 30 kg można było kupić za 390 DKK tj. 210,6 zł. W tym samym czasie w Holandii, wg VION, za prosięta w wadze 25 kg kupujący musieli zapłacić 38 euro tj. 155,42 zł, a w USA wg notowań USDA za zwierzęta ważące 18 kg 68,67 $ czyli 258 zł.

 

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA