Światowy import wieprzowiny do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Wzrost ten będzie głównie dotyczył krajów azjatyckich oraz Afryki Subsaharyjskiej. Jednocześnie będzie on wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie.
Import wieprzowiny na świecie do 2030 r. zwiększy się o 560 tys. ton i wyniesie 8,4 mln ton. Prognozowany wzrost będzie jednak wolniejszy niż w ubiegłej dekadzie - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Wzrost importu mięsa wieprzowego w najbliższych latach będzie głównie dotyczył krajów azjatyckich oraz Afryki Subsaharyjskiej.
Prognozy rozwoju rynku chińskiego są trudne do przewidzenia i wynikają przede wszystkim ze zmian restrukturyzacyjnych w tamtejszej produkcji.
Ferma przeznaczona dla 350 loch została wyposażona między innymi w indywidualne żywienie macior, a także sterowanie mikroklimatem i pracą linii zadawania paszy za pomocą urządzeń mobilnych. Hodowcy z każdego miejsca z dostępem do internetu mogą...
Zdaniem ekspertów rynek ten będzie miał jednak duży wpływ na światową produkcję i handel wieprzowiny.
Rosja dążąc do samowystarczalności w produkcji będzie ograniczała import wieprzowiny z krajów UE. Stany Zjednoczone w najbliższej dekadzie zwiększą eksport tego rodzaju mięsa. Głównym czynnikiem stymulującym ten proces będzie niski kurs dolara w stosunku do innych walut.
Kraje UE w 2030 r. wyeksportują 2,8 mln ton wieprzowiny, co będzie stanowiło około 34 proc. światowego handlu tego rodzaju mięsem. Jednocześnie produkcja w państwach starej piętnastki zmniejszy się o 1 proc. natomiast wzrośnie o 7 proc. w państwach nowoprzyjętych. Więcej na temat rynku wieprzowiny w UE możesz znaleźć
tutaj.
Wzrośnie również uzależnienie unijnego rynku wieprzowiny od eksportu, który zwiększy się z 9 proc. do 12 proc. produkcji w 2030 roku.