Stagnacja na rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-01-2023,14:45 Aktualizacja: 16-01-2023,14:44
A A A
Niska podaż żywca wieprzowego oraz niewielki popyt na wieprzowinę sprawiły, że ceny w skupach pozostają bez większych zmian. Wyjątek stanowi Francja, gdzie ceny wzrosły o 6 centów za kilogram. 
 
Na rynku trzody chlewnej w Unii Europejskiej brakuje impulsów do wzrostu cen skupu żywca. Jedynie we Francja odnotowano wzrost cen o 6 centów za kg. Jest to efekt corocznej kampanii promocyjnej, która wpłynęła na poprawę sytuacji producentów świń. 
 
W niektórych krajach unijnych, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, produkujących znaczące ilości wieprzowiny takich jak Hiszpania, Holandia, Austria, ceny skupu nie zostały zmienione. Z kolei w Belgii cena spadła o 2 centy.
ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, eksport do Chin,

Koniec roku przyniósł kolejne spadki cen tuczników

Ceny skupu żywca wieprzowego w ostatnim tygodniu roku spadły w Polsce o około 1 gr za kg. Natomiast średnie notowania w Unii Europejskiej w ciągu tygodnia obniżyły się o 0,4%.    W Polsce z uwagi na małe zainteresowanie zakupem świń przez...
 
Na niemieckiej dużej giełdzie cena skupu utrzymuje się na niezmienionym poziomie od sześciu tygodni. Rynek pozostaje w równowadze, a notowania z 11 stycznia utrzymały się na poziomie 2 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 9,38 zł.
 
W Polsce po okresie świątecznym również jest obserwowany spadek konsumpcji. Niska podaż krajowych świń rzeźnych uzupełniana jest dostawami z zagranicy. Tuczniki w klasie E skupowano w minionym tygodniu średnio po 9,20-9,40 zł za kg.
 
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w okresie od 1 do 8 stycznia w Polsce średnia cena za klasę S wynosiła 9,90 zł za kg, za klasę E 9,85 zł za kg, za klasę U 9,53 zł za kg, za klasę R 9,18 zł za kg, a za klasę O 8,34 zł za kg. Tym samym średnia cena kształtowała się na poziomie 9,82 zł za kg masy poubojowej schłodzonej. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA