Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wzroście cen w skupie trzody chlewnej. Świnie rzeźne klasy E w UE skupowano średnio po 219,62 euro (947 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Notowania żywca wieprzowego w większości krajów Wspólnoty od początku lutego rosną. W drugim tygodniu kwietnia ceny w krajowych skupach były o 11,23 euro za 100 kg wyższe niż średnia w Unii Europejskiej.
Na rynku unijnym, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, w dniach od 8 do 14 kwietnia świnie rzeźne klasy E skupowano średnio po 219,62 euro (947 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Cena ta była o 0,94 euro za 100 kg wyższa niż przed tygodniem oraz o 1% niż przed miesiącem, ale o 8% niższy niż przed rokiem.
Niemcy rozmawiają z Chinami na temat powrotu tamtejszej wieprzowiny na największy światowy rynek. – Czy takie rozmowy mają szanse powodzenia? Moim zdaniem bardzo możliwe, ponieważ Chiny w ciągu roku obniżyły swoje pogłowie o 22 miliony sztuk...
Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 230,85 euro (996 zł) za 100 kg i była o 11,23 euro za 100 kg wyższa niż średnio w krajach Wspólnoty.
Niższe ceny niż w Polsce uzyskiwali producenci m.in. w Danii (o 42,23 euro za 100 kg), Hiszpanii (o 11,45 euro za 100 kg), Francji (o 12,85 euro za 100 kg) i Czechach (o 15,63 euro za 100 kg). Z kolei wyższe ceny płacono w Niemczech (o 0,12 euro za 100 kg).
W Polsce w drugim tygodniu kwietnia ceny żywca wieprzowego wzrosły. W zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy za świnie rzeźne otrzymywali średnio 7,52 zł za kg.
Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie notowania te były o 14% niższe niż w analogicznym okresie 2023 r.
W tym samym czasie półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,94 zł za kg. Było to odpowiednio o 2% i 2,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 13% niższa niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ