Według danych Brukseli od stycznia do września Wspólnota sprzedała krajom trzecim ponad 2,1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 7,2 proc. mniej niż przed rokiem.
Według danych Brukseli od stycznia do września Wspólnota sprzedała krajom trzecim ponad 2,1 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 7,2 proc. mniej niż przed rokiem.
W strukturze towarowej eksportu dominowały podroby i tłuszcze (951 tys. ton) oraz mrożone mięso (907 tys. ton), których wysłano o 7 i 31 proc. mniej niż przed rokiem. Najbardziej spadł (ponad 30 proc. - 67 tys. ton) jednak wywóz świeżego mięsa.
Mniejsza sprzedaż wieprzowiny to przede wszystkim efekt zakazu importu tego gatunku mięsa z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia. O wiele mnie produktów kupują również Ukraina i Białoruś.
W takiej sytuacji głównymi odbiorcami wieprzowiny ze Wspólnoty w omawianym okresie były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Najwięcej produktów wysłały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska.
Większość ważniejszych eksporterów zanotowała jednak spadki sprzedaży - największe Polska, Belgia, Niemicy i Francja. Lepszy wynik eksportu zanotowały z kolei m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania.
W pierwszych dziewięciu miesiącach br. państwa UE zakupiły z kolei w krajach trzecich ok. 26 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 1,3 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63 proc.). Największym dostawcą towarów do UE była tradycyjnie Szwajcaria.