Sezon grillowy rozpoczęty. Ceny tuczników wyższe o 2 grosze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
10-06-2015,10:20 Aktualizacja: 10-06-2015,10:15
A A A

Jak informuje KZP-PTCH ostatni długi weekend przyniósł rozpoczęcie sezonu grillowego w naszym kraju. Stoiska mięsne w dużych sieciach handlowych oferują konsumentom gotowe zestawy składające się m.in. z boczków, karkówek oraz innych mięs nadających się do grillowania. Taka sytuacja będzie sprzyjać wzrostom cen skupu tuczników.

Według najnowszych notowań KZP-PTCH była ona wyższa o 2 grosze i wynosiła 4,52 zł/kg. Ostatnie dostępne notowania ministerstwa rolnictwa z 22 tygodnia 2015 r. również potwierdzają tendencję zwyżkową. Według nich cena tuczników w wadze poubojowej ciepłej w tym czasie wynosiła 5,73 zł/kg i w porównaniu do 21 tygodnia br była wyższa o 13 groszy

Pozytywne nastroje panują także wśród hodowców trzody chlewnej w Unii Europejskiej. Podaż żywca jest satysfakcjonująca. Według informacji zebranych przez KZP-PTCH niewielkie wzrosty cen o 1,7 i 1,4 eurocenty tj. ok. 5 groszy odnotowano w Hiszpanii i Francji, a o 3 eurocenty tj. o ok. 12 groszy w Niemczech.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA