Sektor trzody chlewnej coraz mocniej uzależnia się od importu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-02-2022,9:25 Aktualizacja: 03-02-2022,9:20
A A A
Sektor trzody chlewnej zmaga się z rosnącymi kosztami produkcji przy niskich cenach skupu żywca. Całą sytuację pogarsza rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) i pandemia Covid-19.
 
Komisja Europejska kolejny raz odmówiła interwencji na rynku trzody chlewnej. Zdaniem ekspertów z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, dopłaty do prywatnego przechowalnictwa zwykle nie rozwiązują problemu nadprodukcji, a ich oddziaływanie ma znaczenie bardziej psychologiczne niż rynkowe. 
 
Pieniądze przeznaczone na interwencję nie trafiają do rolników tylko do podmiotów przechowujących wieprzowinę.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Pogłowie świń i ceny żywca spadają

Ceny skupu tuczników w Unii Europejskiej są pod dużą presją wywołaną przez Covid-19. Całą sytuację komplikują kolejne restrykcje wprowadzane przez rynki trzecie w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF)....
Według danych GUS pogłowie świń pod koniec ubiegłego roku spadło o 12,7% do poziomu 10,2 mln sztuk. Redukcja wystąpiła we wszystkich grupach świń, w szczególności w grupie loch prośnych, gdzie spadek wyniósł 20,6%. 
 
Liczba loch ogółem spadła w ciągu roku o 19,7%. Zdaniem ekspertów POLPIG w najbliższych miesiącach będziemy obserwować dalsze odchodzenie od produkcji świń, szczególnie w małych gospodarstwach.
 
Kryzys kiedyś się skończy, ale trudno będzie namówić rolników do inwestycji w sektor produkcji trzody chlewnej i odbudowę pogłowia ze względu na brak stabilizacji i dużą niepewność na rynku. 
 
Eksperci przewidują, że w konsekwencji dojdzie do dalszego utrwalania niekorzystnych trendów uzależniających Polskę od importu prosiąt, tuczników i mięsa wieprzowego na coraz większą skalę.
 
Ich zdaniem to nie jest jeszcze koniec produkcji polskiej wieprzowiny, ale branża pozostanie mocno uzależniona od importu. 
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA