Kryzys na rynku krajowym pogłębia się. Ubojnie obniżyły ceny skupu tuczników średnio do 5,40 zł za kg klasy E, co stanowi obniżkę o 0,20 zł za kg tydzień do tygodnia.
Braki kadrowe w ubojniach, ograniczony eksport wieprzowiny do Chin oraz pojawienie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) we Włoszech. To główne czynniki pogłębiające kryzys na rynku trzody chlewnej.
Rynek żywca wieprzowego w Unii europejskiej w styczniu jak co roku jest mało aktywny. W minionym tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, ceny bez zmian utrzymały się w Hiszpanii, Holandii, Francji, Belgii oraz w Austrii.
Zakłady rzeźne zmagają się z niedoborem pracowników, co jest związane z kolejną falą pandemii koronawirusa i licznymi kwarantannami wśród personelu.
Cena skupu tuczników w Niemczech w ubiegłym tygodniu pozostała bez zmian. W Polsce zostały one obniżone średnio o 10 groszy za kilogram, a dodatkowo wzrósł import wieprzowiny z krajów zachodnich. Ceny skupu żywca...
Eksport wieprzowiny z krajów unijnych do Chin utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie. Zazwyczaj w tym okresie, który pokrywa się z chińskim świętem Nowego Roku, zamówienia zwiększały się.
Jednak kraj ten pomału odbudowuje pogłowie trzody chlewnej, a tym samym zmniejsza import mięsa wieprzowego.
Całą sytuację pogarsza pojawienie się wirusa ASF w populacji dzików na północy Włoch. W efekcie niektóre kraje trzecie wstrzymały import wieprzowiny a to spowodowało, że rynek tuczników we Włoszech jest pod dużą presją.
W Danii cena skupu tuczników w ciągu tygodnia spadła o 4 centy za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei w Niemczech niektóre duże rzeźnie ponownie obniżyły cenniki dla producentów świń sprzedających bez podpisanych umów kontraktowych.
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z 19 stycznia cena skupu tuczników spadła o 3 centy do wartości 1,20 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,43 zł.
W Polsce rynek zmaga się z coraz większym kryzysem. Krajowe ceny tuczników w ciągu tygodnia spadły o około 20 groszy za kg. Zakłady za klasę E płacą średnio 5,40 zł za kg.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ