Produkcja wieprzowiny w Rosji staje się coraz mniej opłacalna. W wyniku wzrostu cen pasz o niemal 25% rolnicy produkują na granicy opłacalności.
Cena sprzedaży trzody chlewnej w Rosji jest niemal taka sama jak koszty produkcji. Jest to głównie efekt rosnących cen surowców paszowych.
Produkcja żywca wieprzowego w Rosji wciąż wzrasta, aby zaspokoić zapotrzebowanie mieszkańców na ten rodzaj mięsa.
Jednak w wyniku wzrostu cen pasz o 20-25% doszło do sytuacji, że cena sprzedaży trzody chlewnej jest prawie taka sama jak koszty produkcji – informuje euromeatnews.com.
Niemcy w wyniku pandemii koronawirusa oraz afrykańskiego pomoru świń (ASF) zmagają się z dużą nadprodukcją tuczników. Według wstępnych szacunków może ona sięgać 1 mln świń. Koronawirus spowodował ograniczenia ubojów w...
Obecna notowania żywca wieprzowego wahają się między 100 a 110 rubli za kg (1,36 do 1,50 dolarów), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 4,94- 5,44 zł.
Jednocześnie średnie koszty produkcji wynoszą 92 ruble (1,26 dolarów), czyli około 4,55 zł.
Wzrost eksportu wieprzowiny jest ograniczony w wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF), który rozprzestrzenia się na terenie tego kraju. W związku z tym ruszyła kampania zachęcająca do spożycia wieprzowiny, która może być kluczem do uniknięcia katastrofy w tym sektorze.
- Rynek krajowy, to najszybszy i najłatwiejszy rynek, na którym można zwiększyć sprzedaż. Podobna sytuacja dotyczyła mięsa drobiowego, którego spożycie wzrosło ponad trzykrotnie - mówi Simon Gray , Dyrektor Generalny Rosja, WNP i Europa, Genesus Inc.
W ciągu ostatnich kilku lat producenci w Rosji rozwinęli się w nadziei, że uzyskają dostęp do rynku chińskiego lub kilku innych rynków w Azji Południowo-Wschodniej, jednak w wyniku wirusa ASF ich plany legły w gruzach.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ