Rośnie pogłowie świń w Unii Europejskiej
Pogłowie trzody chlewnej na przełomie maj-lipiec br. wzrosło o 1,8 proc. do poziomu 138,8 mln sztuk.
Wśród dużych producentów trzody, największy wzrost produkcji w skali roku, o ponad 6 proc. (1,6 mln sztuk) zanotowano w Hiszpanii. Na drugim miejscu znalazły się Holandia i Francja, które zwiększyły pogłowie świń o 3 proc. (345 tys. sztuk). W Danii odnotowano wzrost o 1,5 proc. (176 tys. sztuk), natomiast w Niemczech produkowano na tym samym poziomie. W tym samym czasie w Polsce pogłowie trzody spadło o 1 proc. (84 tys. sztuk).
Według danych MRiRW w maju-lipcu b.r. pogłowie trzody w Unii Europejskiej w skali roku wzrosło o 2,4 mln sztuk i osiągnęło poziom 138,8 mln sztuk.
W skutek tych zmian najwięcej trzody znajduje się obecnie w Niemczech (20 proc.), Hiszpanii (19 proc.), Francji (10 proc.), Danii (9 proc.), Holandii (9 proc.) oraz Polsce (8 proc.).
Według Komisji Europejskiej wzrost pogłowia świń w Unii Europejskiej przyczyni się do zwiększenia produkcji mięsa wieprzowego. Prognozuje się, że produkcja tego surowca w 2015 r. wzrośnie o 2,7 proc. r/r i wyniesie 23,4 mln ton.