Rośnie eksport wieprzowiny. We wrześniu było blisko rekordu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
14-12-2015,8:15 Aktualizacja: 14-12-2015,9:03
A A A

Unia Europejska w pierwszych trzech kwartałach br. wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2.249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5,8 proc. więcej niż przed rokiem.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) oraz mięso mrożone (43 proc.), których wysłano po ok. 6 proc. więcej niż w tym samym okresie 2014 r. - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej w górę poszedł jednak wywóz świeżego mięsa (45 proc. do 97 tys. ton). Spadły z kolei wysyłki kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego.

ceny, tuczniki, trzoda chlewna, skup żywca

Ceny tuczników w końcu rosną. Święta ożywiły rynek UE

Tuczniki w końcu drożeją. Zdaniem analityków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej najniższa cena została osiągnięta w 49 tygodniu 2015 r. tj. od 1 do 6 grudnia. W 50. tygodniu wyraźnie ożywił się...

Miesięczna sprzedaż mięsa i podrobów była we wrześniu br. druga pod względem wielkości w historii - przede wszystkim dzięki znacznemu wzrostowi eksportu do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy wywóz.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE od stycznia do końca września były kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Z kolei Rosja sprowadziła w tym czasie tylko ok. 10 tys. ton (-83 proc. r/r) produktów - głównie smalcu, słoniny i przetworów.

W omawianym okresie najwięcej mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najbardziej spadły wysyłki z Polski i Włoch.

Państwa UE zakupiły natomiast w krajach trzecich ok. 26 tys. ton towarów - o 1,3 proc. mniej niż przed rokiem; dominowały podroby i tłuszcze (68 proc. udział). Najważniejszym dostawcą do Wspólnoty była tradycyjnie Szwajcaria.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA