Rośnie eksport wieprzowiny. We wrześniu było blisko rekordu
Unia Europejska w pierwszych trzech kwartałach br. wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 2.249 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To o 5,8 proc. więcej niż przed rokiem.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45 proc.) oraz mięso mrożone (43 proc.), których wysłano po ok. 6 proc. więcej niż w tym samym okresie 2014 r. - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej w górę poszedł jednak wywóz świeżego mięsa (45 proc. do 97 tys. ton). Spadły z kolei wysyłki kiełbas i przetworów oraz żywca wieprzowego.
Ceny tuczników w końcu rosną. Święta ożywiły rynek UE
Miesięczna sprzedaż mięsa i podrobów była we wrześniu br. druga pod względem wielkości w historii - przede wszystkim dzięki znacznemu wzrostowi eksportu do Chin. Jedynie w październiku 2014 r. zanotowano wyższy wywóz.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE od stycznia do końca września były kraje azjatyckie - Chiny, Japonia, Hongkong, Korea Południowa i Filipiny. Z kolei Rosja sprowadziła w tym czasie tylko ok. 10 tys. ton (-83 proc. r/r) produktów - głównie smalcu, słoniny i przetworów.
W omawianym okresie najwięcej mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie sprzedały Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najbardziej spadły wysyłki z Polski i Włoch.
Państwa UE zakupiły natomiast w krajach trzecich ok. 26 tys. ton towarów - o 1,3 proc. mniej niż przed rokiem; dominowały podroby i tłuszcze (68 proc. udział). Najważniejszym dostawcą do Wspólnoty była tradycyjnie Szwajcaria.