Ceny tuczników w końcu rosną. Święta ożywiły rynek UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
12-12-2015,14:00 Aktualizacja: 14-12-2015,21:44
A A A

Tuczniki w końcu drożeją. Zdaniem analityków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej najniższa cena została osiągnięta w 49 tygodniu 2015 r. tj. od 1 do 6 grudnia. W 50. tygodniu wyraźnie ożywił się przedświąteczny handel, zwłaszcza zamówienia na schaby i karkówkę.

Na stabilizację rynku wieprzowiny w wielu krajach Unii Europejskiej jak Polska, Holandia, Belgia, Dania i Francja wpłynęło ubiegłotygodniowe utrzymanie ceny na tym samym poziomie w Niemczech. Ożywienie w handlu oraz mniejsza podaż tuczników spowodowały zatrzymanie cen także w Austrii.

dopłaty do przechowywania wieprzowiny, phil hogan, krzysztof jurgiel

Do przechowywania wieprzowiny dopłacą od 2016 roku

Phil Hogan, unijny komisarz ds. rolnictwa zapewnił w piątek, że program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny ruszy na początku 2016 r. W poniedziałek spotka się m.in. w tej sprawie z Krzysztofem Jurgielem, ministrem rolnictwa. -...

Kurs euro jest dość wysoki (4,34 zł) i tym samym zniechęca do zakupów wieprzowiny za granicą gdzie ceny skupu tuczników również są wyższe. Dlatego w Polsce odnotowano ich wzrost średnio o 10-20 groszy na kilogram żywej wagi.

W transakcjach przeprowadzonych przez członków KZP-PTCh w stosunku do ubiegłego tygodnia średnia cena żywca była o 8 groszy wyższa i wyniosła 3,94 zł/kg.

Na niemieckim rynku jest wyjątkowo optymistycznie z punktu widzenia hodowców. Zakłady mięsne mocno interesują się żywcem i z dużym trudem przychodzi im nabycie wystarczającej ilości surowca.

Dlatego producenci spodziewają się wzrostu cen. Jednak jak informuje KZP-PTCh przetwórcy starają się go hamować. W rezultacie w 50 tygodniu 2015 r. według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła ona 1,25 euro/kg wbc tj. ok. 5,43 zł/kg.

dyrektywa o krajowych pułapach emisji metanu, związki azotowe, bydło, trzoda chlewna

Rzeźnia za ochronę powietrza. Bydło i świnie do wybicia?

Około 3 miliony sztuk bydła i świń będą musieli wybić polscy rolnicy, jeśli Unia Europejska wprowadzi restrykcyjną dyrektywę o krajowych pułapach emisji m.in. metanu i innych związków azotowych. Dyrektywa ma być głosowana podczas sesji...
Duńscy hodowcy za tuczniki według Danish Crown otrzymują obecnie 8,90 DKK/kg wbc tj. 5,18 zł/kg. W Holandii zakład mięsny Vion Food Group płacił w tym czasie 1,19 euro/kg wbc tj. 5,17 zł/kg. Z kolei wg departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture) tamtejsi hodowcy dostawali średnio 1,14 dolara/kg wbc, tj. 4,52 zł/kg.

Cena targowiskowych prosiąt o wadze ok. 20kg w Polsce w 49 tygodniu wynosiła 137,90 zł. W 50 tygodniu ceny tych zwierząt w Niemczech wg VEZG i w Danii wg notowań duńskiego stowarzyszenia producentów świń Danske Svineproducenter wynosiły odpowiednio 36 euro za 28 kg tj. ok. 157 zł oraz 260 DKK za 30 kg tj. ok. 151 zł.

Nieco tańsze były one w Holandii, gdzie wg notowań zakładu mięsnego Vion Food Group kosztowały one 28 euro za 25 kg tj. 127,70 zł. Z kolei w Stanach Zjednoczonych za zwierzęta w wadze 18 kg producenci musieli zapłacić 43,82 dolary tj. ok 174 zł.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA