Rosną koszty produkcji wieprzowiny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-01-2015,8:25 Aktualizacja: 13-01-2015,8:28
A A A
W październiku i listopadzie 2014 roku koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o jedną trzecią. To efekt deprecjacji rubla.
 
Zdaniem analityków wzrost kosztów wytwarzania nie wpłynie znacząco na detaliczne ceny mięsa, które już teraz są bardzo wysokie - informuje Fammu/Fapa. Według prognoz grupy Cherkizowo w 2015 r. stawki za wieprzowinę w Rosji mogą jednak wzrosnąć o 10-15 proc. 
 
Deprecjacja rubla spowodowała jednocześnie spadek cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku światowym. A to prawdopodobnie sprawi, że wzrośnie eksport wieprzowiny i drobiu - przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA