Wieprzowina z Rosji do 2030 r. ma zalać rynki światowe. Kraj ten w przeciągu najbliższych lat chce wejść do pierwszej piątki największych eksporterów mięsa wieprzowego.
Federacja Rosyjska planuje podwojenie dostaw mięsa na rynki zagraniczne. Do 2030 r. chce stać się jednym z pięciu największych światowych eksporterów wieprzowiny.
Na przełomie najbliższych pięciu do siedmiu lat Rosja chce dwukrotnie zwiększyć eksport mięsa na rynki zagraniczne, w tym głównie mięsa wieprzowego, informuje wiceminister rolnictwa Federacji Rosyjskiej Andriej Razin.
Jego zdaniem jest to ambitny plan, ale możliwy do zrealizowania. Wiceminister rolnictwa podkreślił, że branża trzody chlewnej w Rosji rozwija się stale. Aby jednak osiągnąć cel należy w pierwszej kolejności zając się kwestią bioasekuracji.
Świąteczny wzrost notowań w skupie żywca wieprzowego wyhamował. Ceny w większości krajów Unii Europejskiej pozostały bez zmian. Notowania tuczników w ciągu tygodnia nie zmieniły się we Francji, Holandii, Belgii, Danii i...
Afrykański pomór świń (ASF) nie występuje teraz sezonowo, ale jest problemem, z którym trzeba się mierzyć przez cały rok.
- Produkcja rośnie i mamy poważne ambicje wejścia na rynki zagraniczne. Będzie to jednak możliwe po wprowadzeniu bioasekuracji. Ograniczy ona zagrożenia, z którymi mamy obecnie do czynienia – podkreślił Andriej Razin.
Jego zdaniem rozwiązanie problemu ASF jest gwarantem bezpieczeństwa żywnościowego.
Według szacunków tamtejszego Związku Hodowców Trzody Chlewnej, w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2022 r., Federacja Rosyjska zwiększyła produkcję wieprzowiny o 6,2% do 4,159 mln ton. Wieprzowina jest głównym motorem wzrostu produkcji mięsa w kraju, zarówno pod względem wielkości, jak i tempa rozwoju branży.
Całkowity eksport produktów wieprzowych z Rosji w okresie od stycznia do września, jak podaje euromeatnews.com, spadł o 15% do 128,7 tys. ton. Z kolei na Białoruś w tym okresie trafiło 2,5-razy więcej tego rodzaju mięsa. Kraj ten sprowadził 55 tys. ton rosyjskiej wieprzowiny i stał się głównym odbiorcą.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ