Ceny w skupie tuczników ustabilizowały się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-12-2022,14:45 Aktualizacja: 21-12-2022,6:16
A A A
Świąteczny wzrost notowań w skupie żywca wieprzowego wyhamował. Ceny w większości krajów Unii Europejskiej pozostały bez zmian. 
 
Notowania tuczników w ciągu tygodnia nie zmieniły się we Francji, Holandii, Belgii, Danii i Austrii. Jedynie w Hiszpanii cena w skupie wzrosła o 1 eurocent.
 
Dodatkowo wysoka inflacja oraz niepewność rynków eksportowych, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, ogranicza możliwości dalszego wzrostu cen skupu.
 
Mimo przedświątecznego ożywienia handlu widoczna jest stagnacja cenowa w skupach żywca wieprzowego. Świadczy to o tym, że największe zamówienia zostały już złożone i są realizowane. 
 
tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników na VEZG 14 grudnia bez zmian

Cena świń na niemieckiej dużej giełdzie VEZG utrzymała poziom 2 euro za kg wbc. Cena tuczników w notowaniach z 14 grudnia pozostała na poziomie 2,00 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro według NBP (4,6886), jest to...
Co roku okres między świętami przynosi stabilizację cen. Jest on również czasem ograniczonej działalności przetwórczej w rzeźniach i zakładach mięsnych. 
 
W minionym tygodniu na dużej niemieckiej giełdzie cena tuczników utrzymała się na poziomie 2 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). 
 
W tym czasie na rynku krajowym tuczniki w klasie E wyceniono średnio na 9,50-9,70 zł za kg.
 
Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na rynku krajowym w dniach 5-11 grudnia zakłady mięsne, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały trzodę chlewną średnio po 7,64 zł za kg. 
 
Cena ta była o 8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 70% niż w analogicznym okresie 2021 r. 
 
W tym czasie półtusze wieprzowe zbywano średnio po 11,32 zł za kg. Cena ta była o 3% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 11% niż przed miesiącem, a także o 71% niż przed rokiem. 
 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA