Rosja produkuje więcej wieprzowiny. Mali gracze wypadają z rynku
W pierwszych dziewięciu miesiącach br. Rosja wyprodukowała ponad 2,6 mln ton żywca wieprzowego. To o 6,4 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem.
Jak informuje ministerstwo rolnictwa w Moskwie ponad 2 mln ton mięsa wyprodukowały gospodarstwa wielkotowarowe, które zanotowały 12 proc. wzrost wytwarzania. Resztę dołożyli drobni producenci, których udział w krajowym rynku wieprzowiny sukcesywnie maleje.
Jak informuje Fammu/Fapa średnia cena żywca trzody chlewnej na początku października wynosiła 107,9 rubli (2,6 dolara) za kilogram i była o ponad 40 proc. wyższa niż przed rokiem.
RusAgro, potentat na rynku mięsa zanotował w trzecim kwartale br. bardzo dobre wyniki operacyjne. Zyski w dziale wieprzowiny wzrosły przez rok o 161 proc. do 5,5 mld rubli, a sprzedaż zwiększyła się o 65 proc. do 17 mld rubli.
Również holding rolny Miratorg, największy producent wieprzowiny zanotował bardzo dobre wyniki za trzy kwartały br., a produkcja zakładu wzrosła o 8 proc.
Wzrost opłacalności produkcji ma ścisły związek z wprowadzeniem przez Rosję zakazu importu wieprzowiny z UE.
Z kolei produkcja drobiu od stycznia do września wyniosła 3,9 mln ton i była o 5,7 proc. wyższa niż przed rokiem. Rosja osiągnęła już 89 proc. samowystarczalności pod względem wytwórczości tego gatunku mięsa. Zdaniem ekspertów dalszy rozwój sektora będzie zależał od możliwości zwiększenia dostaw na rynki zagraniczne.