Rewolucja w branży mięsnej? Ta wieprzowina może być hitem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
20-01-2015,9:10 Aktualizacja: 20-01-2015,14:34
A A A
Już niebawem na świecie może być głośno o polskiej marce. A to za sprawą nietuczącego, zdrowego dla serca, niewywołującego alergii mięsa produkowanego według technologii autorstwa polskich naukowców.
 
Nasz eksport spożywczy od lat bije kolejne rekordy - informuje Puls Biznesu. W ubiegłym roku mimo rosyjskiego embarga przekroczył 20 mld euro. Sprzedajemy jednak mało przetworzone towary i trudno mówić o polskich markach.
 
Niebawem może to zmienić technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.  
 
Produkt zdobył już liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.
 
- Mięso ma dostarczać jak najwięcej składników mineralnych, witamin, białka, a jak najmniej tłuszczów nasyconych czy substancji alergennych. Nasze technologie sprawiają, że mięso i wyroby są o 40 proc. mniej kaloryczne, mają o połowę mniej soli, zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych - mówi portalowi pb.pl prof. Agnieszka Wierzbicka, współkierująca projektem Biożywność. 
 
Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Naukowcy chcą nieodpłatnie udostępniać technologię rolnikom i zakładom przetwórczym, aby ułatwić szerokie wdrożenie w przemyśle mięsnym.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA