Już niebawem na świecie może być głośno o polskiej marce. A to za sprawą nietuczącego, zdrowego dla serca, niewywołującego alergii mięsa produkowanego według technologii autorstwa polskich naukowców.
Już niebawem na świecie może być głośno o polskiej marce. A to za sprawą nietuczącego, zdrowego dla serca, niewywołującego alergii mięsa produkowanego według technologii autorstwa polskich naukowców.
Nasz eksport spożywczy od lat bije kolejne rekordy - informuje Puls Biznesu. W ubiegłym roku mimo rosyjskiego embarga przekroczył 20 mld euro. Sprzedajemy jednak mało przetworzone towary i trudno mówić o polskich markach.
Niebawem może to zmienić technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu.
Produkt zdobył już liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.
- Mięso ma dostarczać jak najwięcej składników mineralnych, witamin, białka, a jak najmniej tłuszczów nasyconych czy substancji alergennych. Nasze technologie sprawiają, że mięso i wyroby są o 40 proc. mniej kaloryczne, mają o połowę mniej soli, zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych - mówi portalowi pb.pl prof. Agnieszka Wierzbicka, współkierująca projektem Biożywność.
Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Naukowcy chcą nieodpłatnie udostępniać technologię rolnikom i zakładom przetwórczym, aby ułatwić szerokie wdrożenie w przemyśle mięsnym.