Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny nie spełnia swojego zadania?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-05-2016,8:35 Aktualizacja: 24-05-2016,8:34
A A A

Ceny tuczników w ostatnich tygodniach rosły. Wpłynęły na to sezonowy wzrost konsumpcji wieprzowiny wskutek rozpoczęcia sezonu grillowego, a także eksport tego mięsa do Chin. Cała ta sytuacja napawa optymizmem.

Tuczniki mogą jednak być tańsze, ponieważ wkrótce ma zostać uwolnione 30 proc. pozostałych zapasów wieprzowiny z programu wsparcia prywatnego przechowalnictwa. Tymczasem jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej ministerstwo rolnictwa postuluje na forum Unii Europejskiej wprowadzenie kolejnego wsparcia w ramach tego programu.

ceny żywca, tuczniki, kzp-ptch, zakłady mięsne

Ceny żywca wieprzowego są stabilne

Tuczniki w 19 tygodniu 2016 r. tj. od 9 do 15 maja zdrożały o 23-25 groszy zarówno jeśli chodzi i żywiec jak i wagę bitą ciepłą wbc. Obecnie ubojnie nie mają już takiego problemu z zaspokojeniem swojego zapotrzebowania na surowiec -...

Producenci trzody chlewnej mogą w ten sposób tylko chwilowo uzyskać wyższe ceny za tuczniki. Po pewnym czasie jednak zgromadzona wieprzowina musi wrócić na rynek przez co problem niskich cen skupu jest tylko oddalony w czasie.

Branża trzody chlewnej mogłaby wykorzystać inny sposób na poprawę sytuacji na rynku. KZP-PTCH na podstawie raportu Pork Quartely Q2 2016 zastanawia się, czy promocja wieprzowiny w obliczu malejącego spożycia tego mięsa nie przyniosłaby lepszych efektów niż dopłaty do prywatnego przechowalnictwa.

- Szeroka kampania reklamowa w całej UE wspierająca konsumpcję wieprzowiny mogłaby odwrócić niekorzystną tendencję z ostatnich lat. Reklama, w połączeniu z oczekiwanym wzrostem cen żywca w drugiej połowie 2016 roku spowodowanym redukcją stada macior w całej UE oraz rosnącym eksportem do Chin, przyniosłaby pozytywny wpływ na powiększenie marż producentów żywca - czytamy w komunikacie KZP-PTCH.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA