Prywatne przechowalnictwo traci tempo
Do pierwszego tygodnia kwietnia pula zmagazynowanego w ramach programu UE dopłat do prywatnego przechowalnictwa mięsa, który ruszył 9 marca, wyniosła 47 368 ton. W porównaniu do roku 2011 jest to dużo słabszy wynik, ponieważ wówczas w tym samym czasie zgromadzono 140 tys. ton.
Około 70 proc. kontraktów zawarto na okres 90 dni i dotyczyło przechowywania szynki bez kości. Najwięcej zmagazynowali Hiszpanie - 10 336 ton, czyli ok. 22 proc. całości przechowywanego mięsa. Na drugim miejscu są Duńczycy, którzy mają w swoich magazynach 9 456 ton (20,5 proc.).
Polska zmagazynowała 9 137 ton (15,5 proc.), Niemcy 6 679 ton (14,5 proc.), Włochy 3 630 ton (7 proc.), Francja 2 527 ton (5,3 proc.) i Dania 2 405 ton (5,2 proc.).