Prognozy dla rynku wieprzowiny są coraz lepsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
18-05-2017,13:40 Aktualizacja: 18-05-2017,15:27
A A A

Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu do spraw Rolnictwa w 2017 roku światowa produkcja wieprzowiny odbuduje się o niespełna 1 proc. do 110,7 mln ton, po nieznacznych spadkach przed rokiem i dwoma laty.  

Zdaniem ekspertów wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w USA, Brazylii i Rosji, co zniweluje nieznaczną obniżkę w Chinach. Ten wielki kraj pozostanie jednak największym producentem tego gatunku mięsa na świecie, ale wytwórczość spadnie już trzeci rok z rzędu z powodu redukcji pogłowia loch - informuje FAMMU/FAPA.

świnie, trzoda chlewna, znakowanie świń, kolczykowanie świń, krir, ministerstwo rolnictwa

Kolczyk albo tatuaż dla świń. Hodowcy będą mieć wybór

Ruszył proces legislacyjny nowelizacji ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Zmiany będą dotyczyć m.in. obowiązku oznakowania świń - poinformowało ministerstwo rolnictwa w odpowiedzi na wystąpienie Krajowej Rady Izb Rolniczych. W...

Wzrost amerykańskiej produkcji będzie stanowił ponad połowę globalnej zwyżki, zwiększy się ponadto krajowe i eksportowe zapotrzebowanie na wieprzowinę z tego państwa. Po raz kolejny w górę pójdzie też wytwórczość rosyjskiej wieprzowiny dzięki znacznym inwestycjom w sektorze i obfitej podaży pasz.

Brazylia natomiast zwiększa pogłowie trzody chlewnej w celu sprostania rosnącemu popytowi zagranicznemu. Krajowe spożycie zacznie się odbudowywać po ubiegłorocznym spadku spowodowanym recesją.

W UE produkcja wieprzowiny wzrośnie w tym roku minimalnie ze względu na utrzymujący się słaby popyt wewnętrzny. Analitycy USDA prognozują, że w bieżącym roku światowy eksport wzrośnie o kolejne 5 proc. do 8,8 mln ton.

Na handel będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin i innych krajów azjatyckich oraz wysoka podaż, która będzie wpływała na spadek cen. Czołowym eksporterem pozostanie UE, kierując wysyłki przede wszystkim do Państwa Środka. Największym importerem tego gatunku mięsa pozostaną Chiny.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA