Prognozy dla rynku wieprzowiny są coraz lepsze
Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu do spraw Rolnictwa w 2017 roku światowa produkcja wieprzowiny odbuduje się o niespełna 1 proc. do 110,7 mln ton, po nieznacznych spadkach przed rokiem i dwoma laty.
Zdaniem ekspertów wytwórczość wzrośnie przede wszystkim w USA, Brazylii i Rosji, co zniweluje nieznaczną obniżkę w Chinach. Ten wielki kraj pozostanie jednak największym producentem tego gatunku mięsa na świecie, ale wytwórczość spadnie już trzeci rok z rzędu z powodu redukcji pogłowia loch - informuje FAMMU/FAPA.
Kolczyk albo tatuaż dla świń. Hodowcy będą mieć wybór
Wzrost amerykańskiej produkcji będzie stanowił ponad połowę globalnej zwyżki, zwiększy się ponadto krajowe i eksportowe zapotrzebowanie na wieprzowinę z tego państwa. Po raz kolejny w górę pójdzie też wytwórczość rosyjskiej wieprzowiny dzięki znacznym inwestycjom w sektorze i obfitej podaży pasz.
Brazylia natomiast zwiększa pogłowie trzody chlewnej w celu sprostania rosnącemu popytowi zagranicznemu. Krajowe spożycie zacznie się odbudowywać po ubiegłorocznym spadku spowodowanym recesją.
W UE produkcja wieprzowiny wzrośnie w tym roku minimalnie ze względu na utrzymujący się słaby popyt wewnętrzny. Analitycy USDA prognozują, że w bieżącym roku światowy eksport wzrośnie o kolejne 5 proc. do 8,8 mln ton.
Na handel będzie miał wpływ nadal wzmożony popyt ze strony Chin i innych krajów azjatyckich oraz wysoka podaż, która będzie wpływała na spadek cen. Czołowym eksporterem pozostanie UE, kierując wysyłki przede wszystkim do Państwa Środka. Największym importerem tego gatunku mięsa pozostaną Chiny.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń