Produkcja wieprzowiny w USA dużo tańsza niż w Europie
AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) czyli organizacja, która zrzesza producentów rolnych z Anglii, przygotowała raport na temat kosztów produkcji trzody chlewnej w wybranych krajach w 2017 rok pt. "2017 pig cost of production in selected countries".
Koszty produkcji trzody chlewnej są analizowane w wybranych 17 krajach na świecie. Niestety póki co w tym gronie nie ma Polski.
Koszt produkcji trzody chlewnej w 2017 roku w Unii Europejskiej wyniósł 1,55 euro za kilogram poubojowo.
Koszty produkcji w UE w poprzednich latach wyniosły odpowiednio 1,56 euro/kg w 2016 roku, 1,64 euro/kg w 2015 roku, 1,68 euro/kg w 2014 roku, 1,85 euro/kg w 2013 roku oraz 1,84 euro/kg w 2012 roku.
Wnioski o dofinansowanie bioasekuracji tylko do 4 grudnia
Trzoda chlewna najtaniej jest produkowana w Stanach Zjednoczonych. Koszty w ubiegłym roku wyniosły tam 0,98 euro/kg. To aż o 7 proc. mniej niż rok wcześniej, kiedy zostały one oszacowane na 1.05 euro/kg.
Koszty produkcji wieprzowiny są niskie również w Brazylii w stanie Mato Grosso, gdzie wyniosły 1,05 euro/kg.
W krajach UE najniższymi kosztami produkcji trzody chlewnej mogą się pochwalić Duńczycy oraz Hiszpanie. W tych krajach wyniosły one odpowiednio 1,35 oraz 1,37 euro/kg.
Najdrożej produkowali Włosi, gdzie koszt wyniósł 1,88 euro/kg.
Koszty produkcji kilograma wieprzowiny w 2017 roku wzrosły w czterech krajach tj. we Włoszech, Irlandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.
Tabelę prezentującą średni koszt produkcji trzody chlewnej w 2017 roku można znaleźć TUTAJ.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ