Produkcja wieprzowiny w USA dużo tańsza niż w Europie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-11-2018,9:30 Aktualizacja: 30-11-2018,9:34
A A A

AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) czyli organizacja, która zrzesza producentów rolnych z Anglii, przygotowała raport na temat kosztów produkcji trzody chlewnej w wybranych krajach w 2017 rok pt. "2017 pig cost of production in selected countries".

Koszty produkcji trzody chlewnej są analizowane w wybranych 17 krajach na świecie. Niestety póki co w tym gronie nie ma Polski.

Koszt produkcji trzody chlewnej w 2017 roku w Unii Europejskiej wyniósł 1,55 euro za kilogram poubojowo.

Koszty produkcji w UE w poprzednich latach wyniosły odpowiednio 1,56 euro/kg w 2016 roku, 1,64 euro/kg w 2015 roku, 1,68 euro/kg w 2014 roku, 1,85 euro/kg w 2013 roku oraz 1,84 euro/kg w 2012 roku.

asf, bioasekuracja, trzoda chlewna, hodowcy świń

Wnioski o dofinansowanie bioasekuracji tylko do 4 grudnia

Wnioski o przyznanie dofinansowania od państwa na zabezpieczanie budynków inwentarskich przed ASF-em są przyjmowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa tylko do 4 grudnia. Dofinansowanie obejmuje między innymi budowę...

Trzoda chlewna najtaniej jest produkowana w Stanach Zjednoczonych. Koszty w ubiegłym roku wyniosły tam 0,98 euro/kg. To aż o 7 proc. mniej niż rok wcześniej, kiedy zostały one oszacowane na 1.05 euro/kg.

Koszty produkcji wieprzowiny są niskie również w Brazylii w stanie Mato Grosso, gdzie wyniosły 1,05 euro/kg.

W krajach UE najniższymi kosztami produkcji trzody chlewnej mogą się pochwalić Duńczycy oraz Hiszpanie. W tych krajach wyniosły one odpowiednio 1,35 oraz 1,37 euro/kg.

Najdrożej produkowali Włosi, gdzie koszt wyniósł 1,88 euro/kg.

Koszty produkcji kilograma wieprzowiny w 2017 roku wzrosły w czterech krajach tj. we Włoszech, Irlandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii.

Tabelę prezentującą średni koszt produkcji trzody chlewnej w 2017 roku można znaleźć TUTAJ.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA