Unia Europejska w lutym wyprodukowała o 4% mniej mięsa wieprzowego niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Biorąc pod uwagę dwa pierwsze miesiące 2022 r. spadek produkcji wyniósł 3%.
Hodowcy i producenci świń już kolejny tydzień czekają na impulsy do wzrostu cen skupu żywca wieprzowego. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje, że w większości krajów unijnych podaż i popyt...
Według danych Komisji Europejskiej w lutym w krajach unijnych łączna produkcja wieprzowiny osiągnęła poziom 1,9 mln ton. Oznacza to spadek o 4% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku.
Jednocześnie w pierwszych dwóch miesiącach roku kraje Wspólnoty wyprodukował 3,8 mln ton wieprzowiny. Było to o 3% mniej, czyli o 120 tys. ton niż rok wcześniej. Łącznie w Unii Europejskiej w tym czasie ubito 40,5 mln świń, co stanowi spadek o 2%.
W omawianym czasie spadek produkcji mięsa wieprzowego w Niemczech wyniósł 11%, czyli o 96 tys. ton. Włochy ograniczyły produkcję o 7%, czyli o 17 tys. ton. W Polsce produkcja mięsa wieprzowego zmniejszyła się o 7%, czyli o 24 tys. ton. Z kolei w Belgii odnotowano spadek produkcji o 8%, czyli o 15 tys. ton.
Komisja Europejska podaje, że zwiększenie produkcji o 6%, czyli o 54 tys. ton odnotowano w Hiszpanii, która zwiększyła eksport tego rodzaju mięsa do krajów azjatyckich w tym do Chin.
Producenci w Europie zmagają się nadal z wysokimi i wciąż rosnącymi kosztami paszy, nawozów i energii. W efekcie produkcja tuczników od dłuższego czasu nie przynosi zysków i wielu rolników pozostawia puste chlewnie w oczekiwaniu na wzrost cen.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ