Produkcja wieprzowiny w maju niższa przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
13-09-2016,13:05 Aktualizacja: 13-09-2016,13:57
A A A

W maju produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła w skali roku o 3 proc. do 1,879 mln ton. Biorąc jednak pod uwagę tylko ilość dni roboczych, poziom wytwarzania... spadł o 2 proc.

Według wstępnych danych ekspertów z Komisji Europejskiej podobnie jest z ubojem trzody chlewnej - wobec maja 2015 r. poszedł w górę o 3 proc. do 20,8 mln szt., ale przy tej samej liczbie dni roboczych zmniejszył się o 2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

W Niemczech produkcja wzrosła rok do roku o 1 proc., a w Hiszpanii aż o 11 proc. Z drugiej strony wytwórczość spadła przede wszystkim w Danii - nawet o 16 proc. i Holandii - o 7 proc.

Zmniejszenie liczby ubojów i produkcji w maju potwierdza ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba czynniki zadecydowały o gwałtownym wzroście cen trzody chlewnej na unijnym rynku w maju.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA