Produkcja wieprzowiny w maju niższa przed rokiem
W maju produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła w skali roku o 3 proc. do 1,879 mln ton. Biorąc jednak pod uwagę tylko ilość dni roboczych, poziom wytwarzania... spadł o 2 proc.
Według wstępnych danych ekspertów z Komisji Europejskiej podobnie jest z ubojem trzody chlewnej - wobec maja 2015 r. poszedł w górę o 3 proc. do 20,8 mln szt., ale przy tej samej liczbie dni roboczych zmniejszył się o 2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
W Niemczech produkcja wzrosła rok do roku o 1 proc., a w Hiszpanii aż o 11 proc. Z drugiej strony wytwórczość spadła przede wszystkim w Danii - nawet o 16 proc. i Holandii - o 7 proc.
Zmniejszenie liczby ubojów i produkcji w maju potwierdza ograniczenie unijnej podaży wieprzowiny przy znacznym wzroście popytu z Dalekiego Wschodu. Oba czynniki zadecydowały o gwałtownym wzroście cen trzody chlewnej na unijnym rynku w maju.