Produkcja tuczników rośnie w Hiszpanii
Pierwszy kwartał tego roku pokazał, że w Hiszpanii produkcja wieprzowiny będzie się tam dobrze rozwijać. Według ostatnich danych w tym czasie ubito tam łącznie 1,11 mln ton świń. W odniesieniu do tego samego okresu poprzedniego roku jest to wzrost o 6 procent.
Analizując ostatnie lata produkcji świń w Hiszpanii widać znaczący wzrost ubojów. Dla porównania w pierwszym kwartale 2012 roku ilość wieprzowiny, jaka znalazła się w zakładach mięsnych wyniosła 940 tys. ton, więc przez ostatnie lata osiągnięto postęp liczący 170 tys. ton, uzyskując od stycznia do końca marca poziom produkcji wieprzowiny liczący 1,11 mln ton. Odpowiada to ubiciu około 12,63 mln świń. W ubiegłym roku w tym samym czasie do hiszpańskich rzeźni trafiło 12,16 mln sztuk, czyli o niemal pół miliona mniej (dokładnie to 470 tys. sztuk).
Ceny tuczników mają się coraz lepiej
Obecną sytuację tłumaczy się tym, że w Hiszpanii same koszty pracy są dużo niższe niż na przykład w Niemczech, a także koszt budowy nowych obiektów są mniejsze. W dodatku w niektórych regionach Hiszpanii obowiązują nieco łagodniejsze wymogi dotyczące ochrony środowiska niż to ma miejsce w niemieckich regionach.