Producentom trzody chlewnej nie sprzyja sytuacja na rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
17-11-2015,10:45 Aktualizacja: 17-11-2015,11:25
A A A

Producenci żywca wieprzowego muszą cały czas zmagać się z niekorzystnymi relacjami popytowo-podażowymi. Na rynek trafia coraz więcej mięsa, co przy stabilnym popycie wywiera presję na spadek cen.

Z powodu letnich upałów wydłużył się proces tuczenia części zwierząt, a z kolei niskie jesienne temperatury przyspieszyły proces przybierania zwierząt na wadze - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.  W rezultacie więcej surowca trafia obecnie na rynek, co przy stabilnym popycie wywiera presję na spadek cen.

Jak wskazuje specjalistyczny portal ThePigsite.com na unijnym rynku (przede wszystkim w Hiszpanii) produkcja wieprzowiny jest znacznie większa niż rok wcześniej. Według ostatnich szacunków w tym kraju w 2015 r. zostanie wyprodukowanych o 8,2 proc. więcej tego gatunku mięsa niż przed rokiem.

To z kolei przekłada się na sytuację w całej Wspólnocie, gdzie w czerwcu pogłowie trzody chlewnej zwiększyło się rok do roku o 2 proc. Eksperci podkreślają, że pogłowie loch w krajach UE w tym samym czasie spadło o 0,6 proc.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA