Wieprzowina ze Stanów Zjednoczonych mimo mniejszego zainteresowania ze strony Chin nadal utrzymuje wysoki poziom eksportu. W kolejnych latach eksperci przewidują kolejne wzrosty wywozu tego rodzaju mięsa z USA.
Eksport mięsa wieprzowego z USA, mino ograniczenia importu ze strony Chin, nadal jest wysoki. Jest to efekt zwiększonego popytu na innych rynkach.
Chiny ograniczyły import wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych. Mimo to 2021 r. nadal zapowiada się na kolejnym dobrym rokiem dla amerykańskich eksporterów wieprzowiny.
Mięso wieprzowe i podroby z USA wciąż znajdują wielu odbiorców. W okresie od stycznia do października wolumen obrotu był nieco wyższy niż ubiegłoroczny rekordowy poziom, wynoszący 2,58 miliona ton, informuje euromeatnews.com.
Tak wysoki poziom utrzymał się mimo, że eksport na dawniej współpracujące rynki spadł o 23%. Warto podkreślić, że Chiny zmniejszyły import tego rodzaju mięsa z USA o 618 tys. ton.
Policja tj. funkcjonariusze z Komendy Wojewódzkiej Policji z Łodzi, jak poinformował portal Piotrkowski24, 7 grudnia zatrzymała 3 lekarzy weterynarii oraz kilkunastu producentów świń. Rolnicy zostali zakuci w kajdanki i przewiezieni...
Spadek ten został zrekompensowany głównie 30% wzrostem przesyłek do Meksyku, które łącznie wyniosły 761 tys. ton. Wzrost eksportu wieprzowiny z USA odnotowano też na rynkach Kolumbii i Filipin.
- U.S. Meat Export Federation (USMEF) zawsze stawiał na pierwszym miejscu dywersyfikację rynku, a teraz, gdy przemysł czerwonego mięsa stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań związanych z transportem i rosnącymi kosztami nakładów, jest to ważniejsze niż kiedykolwiek – powiedział dla euromeatnews.com prezes i dyrektor generalny Dan Halstrom.
W październiku eksport wieprzowiny przekroczył 226 tys. ton. Był on o 7% niższy niż rok wcześniej. W tym czasie wartość eksportu spadła o 3,5% do 618,8 mln dolarów.
Eksport wieprzowiny do Meksyku w październiku wzrósł do poziomu 83,9 tys. ton, czyli o 38% więcej niż przed rokiem. Jego wartość w tym okresie wzrosła o 37% do 143,8 mln dolarów.
Do października eksport do Meksyku wzrósł o 28% do 707,1 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 1,38 mld dolarów, co daje wzrost o 55%.
Podobne rekordowe wzrosty obserwowano w 2017 r., kiedy to całoroczne dostawy do Meksyku przekroczyły 800 tys. ton, a ich wartość przekroczyła 1,5 mld dolarów.
Według najnowszych prognoz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) eksport wieprzowiny z USA spadnie w tym roku o 1%, a w kolejnym 2022 r. może wzrosnąć nawet o 3%.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ