Polskim rolnikom coraz trudniej sprzedać świnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-08-2019,9:55 Aktualizacja: 02-08-2019,9:57
A A A
Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) coraz bardziej rozprzestrzenia się w Polsce, co zagraża całej branży wieprzowiny. W bieżącym roku odnotowano 33 ogniska choroby u świń oraz 1416 przypadków u dzików. 
 
ASF dotyka nie tylko małe gospodarstwa, ale jest realnym zagrożeniem dla skoncentrowanej produkcji trzody chlewnej z powiatu żuromińskiego oraz woj. łódzkiego. 
 
Hodowcom, którzy musieli zlikwidować stada z powodu urzędowej decyzji powiatowego lekarza weterynarii przysługuje odszkodowanie. Ich gospodarstwa muszą jednak spełniać wszystkie zasady bioasekuracji.
 
ASF, ogniska, wirus, trzoda chlewna

Wirus ASF wdarł się do kolejnego gospodarstwa w woj. lubelskim

Służby weterynaryjne poinformowały dziś (1 sierpnia) o wystąpieniu 33. w tym roku ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wirus został wykryty w gospodarstwie położonym w obszarze zagrożenia.   Ognisko ASF nr 33 potwierdzono w gospodarstwie,...
Jak podkreślają eksperci z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej (KZP-PTCH) nie wszystkie podmioty w całym łańcuchu produkcyjnym zostały objęte odszkodowaniami. 
 
Zakłady mięsne, których produkty są podejrzane o zarażenie wirusem ASF muszą wycofać całą partię produktów ze wszystkich placówek handlu hurtowego i detalicznego na swój koszt. 
 
Dzieje się tak mimo, że wcześniej surowiec, który trafia do przetwórstwa był poddany nadzorowi weterynaryjnemu i zostały wystawione świadectwa zdrowia przez urzędowego lekarza weterynarii.
 
Koszty związane z wycofywaniem podejrzanych produktów i tak musza ponieść producenci. W rezultacie pracownicy KZP-PTCH często dostają sygnały z terenu, że producentom świń coraz trudniej jest sprzedać żywiec wieprzowy. 
 
Przetwórcy boją się o możliwość poniesienia ewentualnych kosztów związanych z wycofaniem produktów z palcówek handlowych ze względu na podejrzenie zakażenia wirusem ASF. 
 
Ubojnie w celu uniknięcia ryzyka zaczęły zaopatrywać się w surowiec importowany. Sprawia to, że kryzys w polskiej branży pogłębia się. 
 
Eksperci z KZP-PTCH stawiają pytanie, czy nie warto zmienić przepisów i objąć odszkodowaniami wycofywanie produktów wieprzowych podejrzanych o zakażenia wirusem ASF z handlu.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA