Polska zapewnia Amerykanów. Kontrole weterynaryjne będą wzmocnione
Polska wyśle pismo do Amerykanów z zapewnieniem wzmocnienia kontroli weterynaryjnej dostaw wieprzowiny wysyłanych do Stanów Zjednoczonych - poinformował Paweł Niemczuk, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.
Na początku kwietnia do GIW trafiło pismo od jego odpowiednika z USA. Amerykanie żądają zatrudnienia blisko 50 weterynarzy do nadzorowania zakładów produkujących mięso na ich rynek.

Jeżeli Amerykanie zablokują polską wieprzowinę, czekają nas potężne straty
Dodatkowi weterynarze muszą zostać zatrudnieni do 15 lipca, a do 8 maja polskie służby miały czas na poinformowanie Amerykanów, jakie działania już zostały podjęte. W przeciwnym razie grozi nam wstrzymanie importu wieprzowiny.
- Opinia Amerykanów jest dla nas ważna, bo to są nasi partnerzy (...), są ważnym odbiorcą polskiej wieprzowiny. Amerykanie od wielu lat sygnalizowali, że życzyliby sobie, by nadzór nad ubojem i rozbiorem mięsa sprawowali pracownicy państwowi, a nie tzw. lekarze z wyznaczenia - tłumaczył we wtorek Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.
Odpowiedź przygotowuje nowy Główny Lekarz Weterynarii Bogdan Konopka - nie tylko ze względu na oczekiwania "naszych przyjaciół z USA", ale również na poprawienie systemu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego.
Resort przygotowuje ustawę weterynaryjną zmieniającą system funkcjonowania weterynarii w kraju. Zakłada ona m.in. istotne zwiększenie etatów Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej, by sprawy związane głównie z mięsem były realizowane przez państwowych pracowników.
Ardanowski ocenił, że powinno to ponieść wiarygodność polskiego systemu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
W 2018 roku Polska sprzedała do USA 60 tys. ton wieprzowiny, w ten sposób Stany Zjednoczone stały się jednym z głównych odbiorców tego mięsa. Obecnie uprawnienia do eksportu ma 17 zakładów, ale faktycznie mięso i przetwory wysyła 4-5 firm.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ