Polska kupuje wieprzowinę na unijnym rynku

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-04-2015,11:35 Aktualizacja: 22-04-2015,12:42
A A A
W 2014 roku handel wieprzowiną na unijnym rynku wzrósł o 2 proc. Sprzyjała temu wyższa produkcja oraz spadek eksportu na rynki trzecie.
 
Wymiana tym gatunkiem mięsa między państwami UE jest ponad trzykrotnie wyższa niż sprzedaż poza ugrupowanie i zawsze przekracza 5 mln ton - informuje FAMMU/FAPA. Ponad 80 proc. eksportu pochodzi z 6 krajów, a jedna czwarta wysyłanych produktów jest z Niemiec.
 
Z kolei Francja - po raz pierwszy od 2000 r. - zakupiła w państwach UE więcej wieprzowiny niż sama wysłała do innych krajów. Biorąc jednak pod uwagę dostawy do krajów trzecich była eksporterem netto, podobnie jak Węgry i Finlandia. 
 
Jedynym państwem UE, które było eksporterem netto na rynek unijny jest Irlandia. Najwięcej wieprzowiny na wspólnotowym rynku zakupiły Włochy, Polska i Wielka Brytania, a najmniej Malta.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 2/2025

Hoduj z głową świnie:

-Warchlaki potrzebują dobrych warunków

-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?

-Co drożdże wnoszą do dawki?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 2/2025

Hoduj z głową bydło:

-Oblicza skrobi

-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu

-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego

PRENUMERATA