Najwięcej wieprzowiny na unijnym rynku zakupiły Włochy, Polska i Wielka Brytania, a najmniej Malta.
W 2014 roku handel wieprzowiną na unijnym rynku wzrósł o 2 proc. Sprzyjała temu wyższa produkcja oraz spadek eksportu na rynki trzecie.
Wymiana tym gatunkiem mięsa między państwami UE jest ponad trzykrotnie wyższa niż sprzedaż poza ugrupowanie i zawsze przekracza 5 mln ton - informuje FAMMU/FAPA. Ponad 80 proc. eksportu pochodzi z 6 krajów, a jedna czwarta wysyłanych produktów jest z Niemiec.
Z kolei Francja - po raz pierwszy od 2000 r. - zakupiła w państwach UE więcej wieprzowiny niż sama wysłała do innych krajów. Biorąc jednak pod uwagę dostawy do krajów trzecich była eksporterem netto, podobnie jak Węgry i Finlandia.
Jedynym państwem UE, które było eksporterem netto na rynek unijny jest Irlandia. Najwięcej wieprzowiny na wspólnotowym rynku zakupiły Włochy, Polska i Wielka Brytania, a najmniej Malta.