Pogłowie trzody chlewnej coraz mniejsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-03-2019,9:20 Aktualizacja: 12-03-2019,9:30
A A A

W grudniu unijne pogłowie świń zmalało o blisko 1 proc. do 148,8 mln sztuk - wynika z najnowszych danych Eurostatu. To przede wszystkim efekt spadku w Niemczech (o 1,1 mln szt.) i Polsce (o 0,88 mln szt.).

Na pozycji największego producenta w UE umocniła się Hiszpania - informują analitycy PKO Banku Polskiego. Pogłowie świń w tym kraju wzrosło o 3,9 proc. i w grudniu odpowiadało za blisko 21 proc. unijnego.

mięso, eksport, USA, eksport mięsa do USA

Handel mięsem z USA ma dobre perspektywy rozwoju

Polskim eksportowym hitem na rynek mięsny USA są boczek i żeberka. W ub.r. na tamtejszy rynek trafiło ponad 60 tys. ton wieprzowiny - poinformowała PAP dyrektor Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Agnieszka...

Nieznaczny wzrost liczebności (o 0,6 proc.) świń z przeznaczeniem na tucz (powyżej 50 kg) sugeruje, że na przełomie roku produkcja żywca we Wspólnocie była wciąż wyższa w relacji rocznej. To z kolei tłumaczyłoby fakt, że ceny trzody w Unii Europejskiej były najniższe od 2016 roku.

Na spadek liczebności unijnego stada świń w największym stopniu wpłynęło zmniejszenie pogłowia loch (3 proc.) - widoczne szczególnie w Polsce (18 proc.). Na uwagę zasługuje także ograniczenie liczebności stada loch w Niemczech (3,8 proc.), a także w Holandii (9 proc.), gdzie pierwszy raz od wielu lat spadło do poniżej 1 mln szt.

Dane Eurostatu wskazują ponadto na wzrost pogłowia prosiąt i warchlaków. To sugeruje, że w kolejnych miesiącach produkcja mięsa wieprzowego w UE może zmniejszać się, co będzie impulsem do wzrostów stawek.  

W nieco dalszej perspektywie (druga połowa roku) pozytywnym czynnikiem może być także wzrost popytu w Chinach. Amerykańscy eksperci przewidują, że unijny eksport wieprzowiny w 2019 może zwiększyć się o 6 proc.
 

  • Informacje dotyczące afrykańskiego pomoru świń oraz tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA