Pogłowie świń w USA wzrosło o 4 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-04-2017,7:30 Aktualizacja: 05-04-2017,19:01
A A A
Pogłowie świń w Stanach Zjednoczonych na dzień 1 marca br. według raportu USDA wzrosło. Liczba tuczników w skali roku zwiększyła się o 2 754 tys. sztuk, a macior o 88 tys. sztuk – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Liczba tuczników w USA wzrosła o 4 proc. Oznacza to w najbliższych sześciu miesiącach większą produkcję w skali tygodnia o ponad 100 tys. sztuk. 
 
Przetwórcy, którzy zainwestowali i wybudowali dodatkowe linie do uboju tuczników o łącznej wydajności około 150 tys. sztuk tygodniowo zacierają ręce. Nowe zakłady rozpoczną działalność jesienią 2017 roku.
 
cena tuczników, wieprzowina, trzoda chlewna

Cena tuczników nadal rośnie

Żywiec wieprzowy w Niemczech w notowaniach z 29 marca bieżącego roku osiągnął poziom 1,68 euro za kilogram wagi bitej ciepłej. To o siedem centów więcej niż przed tygodniem – informuje Krajowy Związek Pracodawców...
Stado macior w skali roku zwiększyło się o 88 tys. sztuk, ale w stosunku do grudnia 2016 roku liczba loch spadła o 22 tys. sztuk. 
 
Większe pogłowie tuczników było wynikiem poprawy wielkości miotów. Wskaźnik ten wzrósł z 10,3 do 10,43. Jednocześnie zanotowano większą liczbę wyproszeń na maciorę w ciągu roku.
 
Jednak niewiele nowych ferm wchodzi do produkcji w miejsce starych, które zakończyły działalność z powodu przestarzałej technologii, problemów zdrowotnych stada czy wieku właścicieli i braku następców.
 
Z kolei jak wynika z danych opublikowanych przez Eurostat liczba świń w Europie w 2016 roku zmalała o 1 procent. Spadki dotyczą zarówno stada podstawowego czyli macior jak i pogłowia świń łącznie.
 
Odwrotną tendencję odnotowano w Polsce, gdzie pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 4,9 proc. oraz w Hiszpanii, Irlandii i w Wielkiej Brytanii, gdzie liczba świń zwiększyła się odpowiednio o 3 proc., 3,6 proc. i 2,7 proc.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA