Pogłowie świń spada również w Danii

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
10-02-2022,12:50 Aktualizacja: 11-02-2022,12:17
A A A
Liczba świń w Danii w ciągu ostatnich 12 miesięcy zmniejszyła się o 1,8%. Według danych duńskiego urzędu statystycznego spadki odnotowano we wszystkich kategoriach i grupach wiekowych. 
 
Dania odnotował spadek pogłowia trzody chlewnej. W ciągu ostatnich 12 miesięcy łączna liczba świń zmniejszyła się o 1,8% i osiągnęła wartość 13,15 mln sztuk.
 
Tamtejszy urząd statystyczny podaje, że spadki dotyczą wszystkich kategorii i grup wiekowych. W kategorii zwierząt hodowlanych liczba świń w ciągu roku spadła aż o 3,2%. Pogłowie loszek pierwiastek w tym okresie zmniejszyło się o 10%. 
 
Liczba świń rzeźnych spadła o 2,3% do wartości 3,2 mln sztuk. Ceny tuczników w skupach są niskie w większości krajów Unii Europejskiej, co ma miejsce od dłuższego czasu. 
 
pomoc dla producentów świń, WIR, trzoda chlewna, branża, pomoc dla małych i średnich gospodarstw,

Producenci świń ze wsparciem? WIR ma plan

Krajowa produkcja trzody chlewnej gwałtownie zmniejsza się, a liczba stad spadła już poniżej 70 tys. Wielkopolska Izba Rolnicza (WIR) apeluje do rządu o natychmiastowe działania.    Wysokie koszty produkcji oraz niskie ceny w skupie...
Kraje Wspólnoty borykają się z nadpodażą wieprzowiny w następstwie koronawirusa, afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech i we Włoszech oraz spadku chińskiego popytu na import. 
 
Rentowność producentów, jak informuje euromeatnews.com, jest poważnie zagrożona, więc spadek pogłowia świń w Danii nie powinien być zaskoczeniem.
 
Duncan Wyatt z Rady Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) podkreślił, że w duńskiej produkcji wieprzowiny tkwi duży potencjał i miejsce rolników, którzy rezygnują z produkcji powinno w krótkim czasie być zajęte przez kolejnych producentów. 
 
Dania jest kluczowym dostawcą do Wielkiej Brytanii. Jednak według prognozy konkurencyjne cenowo mięso wieprzowe z Danii będzie w kolejnych tygodniach zalegać w chłodniach z uwagi na mniejszy popyt na rynku. 
 
Pod koniec stycznia, Danish Crown oszacował, że w gospodarstwach partnerskich pojawiło się niemal 300 tys. świń czekających na ubój. Jest to efekt przestojów wynikających z Covid-19. 
 
Koszty produkcji świń nadal rosną i są związane z drożejącymi paszami i energią. Sytuację komplikuje spadek cen w skupach. Dlatego w Danii opracowywane są nowe programy pomocowe, które zmniejszą straty między innymi producentów sprzedających przerośnięte tuczniki. 
 

Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA