Pogłowie świń rośnie trzeci rok z rzędu. Ale rekord nie został pobity
Pogłowie trzody chlewnej w czerwcu było o 4,3 proc. wyższe niż w analogicznym czasie rok wcześniej. To kolejny wzrost z rzędu od 2016 r., jednak rekord z 2011 roku nie został pobity - wynika z danych GUS.
Dynamika zmian pogłowia ma nadal regionalny charakter. Najbardziej zmniejszyło się w województwach o największym rozdrobnieniu gospodarstw - małopolskim (10,5 proc. 20 tys. szt.) oraz podkarpackim (12,2 proc., 21 tys. szt.) - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Gmina wolna od ASF, ale rolnicy muszą wybić świnie
W górę za to poszło w województwach mazowieckim (25,7 proc., 290 tys. szt.), warmińsko-mazurskim (17,3 proc., 85 tys. szt.) oraz łódzkim (11,8 proc., 127 tys. szt.).
Pogłowie wzrosło w grupie warchlaków (4,8 proc.) oraz tuczników (10,2 proc.), a obniżyło się prosiąt (4,8 proc.) i loch (1,6 proc.).
Zmiany w strukturze pogłowia loch przebiegały jednak nieco inaczej niż zmiany w pogłowiu ogółem.
Najbardziej liczebność stada podstawowego wzrosła w woj. mazowieckim (12,4 proc., 8 tys. szt.), kujawsko-pomorskim (10,4 proc., 12,4 tys. szt.) oraz łódzkim (7 proc., 4,7 tys. szt.). Największy spadek zanotowano natomiast w Wielkopolsce - 5,9 proc. (16 tys. szt.).
Szczególnie ciekawy jest przypadek tego ostatniego województwa, które odpowiada za 35 proc. pogłowia trzody ogółem, ale tylko za 29 proc. pogłowia stada podstawowego. Wynika to z dużo wyższej wydajności loch w regionie.
Wieprzowina pod specjalną kontrolą. Będą badać próbki mięsa
Najwyższy udział prosiąt (40 proc.) oraz stada podstawowego (15 proc.) w strukturze stada ogółem był w województwie dolnośląskim, które zdaje się być dobrym miejscem do rozwoju produkcji prosiąt, ze względu na dużą odległość od ognisk ASF.
Co ciekawe, wśród województw w których intensywnie rozwija się ASF, liczba utrzymywanych sztuk trzody spadła tylko w lubelskim (10,1 proc.), zaś wzrosła w mazowieckim (25,7 proc.), podlaskim (8,2 proc.) i warmińsko-mazurskim (17,3 proc.).
Rosnące pogłowie świń wraz z rosnącym deficytem handlowym w handlu wieprzowiną nie daje perspektyw na wzrost cen. Wieprzowina jest w Polsce tańsza o 13 proc. rok do roku, a w Unii Europejskiej o 12 proc.
- Informacje związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ