Początek listopada przyniósł spadki ceny tuczników w Unii Europejskiej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-11-2022,14:00 Aktualizacja: 15-11-2022,12:04
A A A
Średnia cena tuczników w krajach Wspólnoty, na przełomie października i listopada, spadła o 0,3%. W tym czasie w Polsce odnotowano stabilizację ceny na poziomie 7 zł za kg. 
 
W Unii Europejskiej utrzymuje się spadek cen skupu żywca wieprzowego. W dniach od 31 października do 6 listopada za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali średnio 197,88 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 932 zł. 
 
Cena ta była o 0,3% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 54% droższy niż przed rokiem. 
 
ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, eksport do Chin,

Krajowa cena skupu tuczników wzrosła

Cena skupu żywca wieprzowego w Polsce pierwszy raz od wielu tygodni wzrosła. Z kolei w Niemczech notowania tuczników pozostały bez zmian, a we Francji i w Hiszpanii spadły.    Na unijnym rynku żywca wieprzowego, jak podaje Krajowy...
Cena zakupu świń rzeźnych tej klasy w Polsce, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, wyniosła 194,95 euro za 100 kg, czyli około 918 zł. Była ona o 1,5% niższa niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 2% niż w Niemczech. 
 
Polscy producenci uzyskiwali wyższe ceny za tuczniki niż w Niderlandach, gdzie płacono o 13% mniej oraz w Danii, gdzie rolnicy uzyskiwali ceny o 6,5% niższe.
 
Na przełomie października i listopada półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,15 zł za kg. Ich cena była o 1% niższa niż przed tygodniem oraz o 6% niż na początku października, ale o 64% wyższa niż przed rokiem. 
 
Na rynku krajowym w tym czasie zatrzymana została spadkowa tendencja cen skupu tuczników, a cena ustabilizowała się na poziomie 7 zł za kg. Była ona o 5% niższa niż przed miesiącem, ale o 69% wyższa niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA