Po świętach ceny tuczników minimalnie spadły
Czternasty tydzień roku przyniósł minimalne spadki cen skupu tuczników w Polsce zarówno według notowań ministerstwa rolnictwa oraz w transakcjach przeprowadzonych przez członków Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.
Po przedświątecznym wstrzymywaniu tuczników do sprzedaży przez hodowców w ostatnim tygodniu zakłady mięsne nie miały już problemów z surowcem. Mimo to nadal w niektórych regionach brakuje świń.
W dniach od 29 marca do 5 kwietnia za kg mięsa w wadze bitej ciepłej (wbc) w klasie E zakłady płaciły 5,72 zł. To o 0,62 proc. mniej niż tydzień wcześniej, kiedy cena wynosiła 5,76 z/kg.
Hodowcy, którzy zdecydowali się sprzedać tuczniki w wadze żywej, otrzymywali średnio 4,34 zł/kg żywca w klasie E. Z kolei z transakcji przeprowadzonych przez członków KZP-PTCh wynika, że za kg żywca otrzymywali oni średnio 4,61 zł w porównaniu do 4,65 w poprzednim tygodniu.
Producenci świń nadal czekają na wyższe ceny skupu i poprawę opłacalności. Taka sytuacja może mieć miejsce w najbliższych tygodniach, przede wszystkim ze względu na prognozowaną poprawę pogody oraz zbliżający się majowy weekend.
Jak informuje KZP-PTCh niektóre zakłady zauważyły spadek mięsności o ok. 2 proc. co może być skutkiem używania przez producentów tańszej paszy. Jednak należy pamiętać o tym, że próba poprawy opłacalności przez stosowanie tańszych mieszanek paszowych może być złudna, ponieważ wpływają one na mniejsze dobowe przyrosty, większe zużycia paszy, a ponadto zakłady mięsne płacą mniej za niższą mięsność.
W tym samym czasie ceny skupu trzody w Europie były niemal na identycznym poziomie, jak przed tygodniem. Według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wynosiła ona 1,4 euro/kg wbc tj. 5,72 zł/kg.
W Danii według Danish Crown kształtowały się na poziomie 9,20 DKK/kg wbc tj. 4,96 zł/kg. W Holandii zakład mięsny Vion Food Group płacił w tym czasie 1,37 euro/kg wbc tj. 5,64 zł/kg. Z kolei wg departamentu rolnictwa Stanów Zjednoczonych USDA (United States Department of Agriculture) tamtejsi hodowcy otrzymywali średnio 1,23 dolara/kg wbc, tj. 4,62 zł/kg.
Ceny prosiąt w Polsce wg notowań MRiRW wzrosła o 0,8 proc. W czternastym tygodniu targowiskowe zwierzęta w wadze ok. 20 kg kosztowały 160,42 zł. W tym samym czasie ceny w Niemczech i Danii nie zmieniły się i w pierwszym przypadku wg VEZG, prosięta w wadze 28 kg kosztowały 49 euro tj. ok. 200 zł, a w drugim wg notowań duńskiego stowarzyszenia producentów świń Danske Svineproducenter, zwierzęta w wadze 30 kg można było kupić za 390 DKK, tj. 210,6 zł.
Podobnie było w Holandii, gdzie wg notowań zakładu mięsnego Vion Food Group kosztowały one 38 euro tj. 155,42 zł. Jedynie w Stanach Zjednoczonych odnotowano spadek ceny z 68,67 dolarów na 65,61 dolarów, tj. ok 245 zł.