Ożywienie na rynku wieprzowiny. Ceny w Niemczech wzrosły o 3 centy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-02-2018,11:05 Aktualizacja: 01-02-2018,11:05
A A A
Hodowcy i producenci trzody chlewnej mogą odetchnąć z ulgą. Po ostatnich spadkach cen żywca wieprzowego i ubiegłotygodniowej stabilizacji rynek ożywił się. 
 
Nadpodaż tuczników, którą obserwujemy od początku roku przyczyniła się do spadku cen. Rolnicy w wielu krajach sądzą, że spadek ten był zbyt głęboki i zaburzył rynek wieprzowiny. 
 
Ceny tuczników w Unii Europejskiej ustabilizowały się w ubiegłym tygodniu. W niemieckich notowaniach z 25 stycznia utrzymały poziom sprzed tygodnia i wyniosły 1,3 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (5,41 zł).
 
odstrzał dzików, walka z asf w polsce, odstrzał dzików przez wojsko, wojsko, mon

Wojsko nie będzie strzelać do dzików

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało, że brak jest podstaw prawnych do użycia żołnierzy w redukcji populacji dzików w związku z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF). Głosy, by wykorzystać siły zbrojne w akcji...
Pierwszy symptom poprawy sytuacji pojawił się na małej giełdzie w dniu 30  stycznia, kiedy cena tuczników wzrosła o 1 cent - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
W bieżącym tygodniu rynek ożywił się, a nadwyżka podaży żywca została zagospodarowana. Dodatkowo wzrost cen jest związany z uzupełnianiem zapasów na sezon letni. 
 
W Niemczech popyt na żywiec wieprzowy zwiększył się, a jego cena wzrosła o 3 centy do wysokości 1,33 euro za kg (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,5 zł.
 
Poprawa sytuacji w Niemczech przełoży się z pewnością na rynek krajowy, a ceny tuczników w nadchodzącym tygodniu powinny wzrosnąć.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA