Otwarcie restauracji zwiększy popyt na wieprzowinę?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-05-2020,9:00 Aktualizacja: 19-05-2020,8:53
A A A
Pandemia koronawirusa w coraz większym stopniu oddziałuje na rynek wieprzowiny. Sytuację może poprawić stopniowe odmrażanie gospodarki i otwarcie restauracji.
 
W zakładach mięsnych w wielu krajach wprowadzono wymagania dotyczące zachowania odpowiedniej odległości między pracownikami linii produkcyjnych.
 
Spowodowało to spowolnienie produkcji, a tym samym spadek liczby ubijanych świń. Niższe potrzeby surowcowe, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, od razu wywołują presję na ceny skupu żywca. 
 
cena tuczników, żywiec wieprzowy, Niemcy, trzoda chlewna, cena w Unii europejskiej, koronawirus

Dalsze spadki cen świń

Ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej spadają od połowy marca. Wówczas zamknięte zostały punkty gastronomiczne.    Trzoda chlewna w Unii Europejskiej w kwietniu osiągnęła średnią cenę na poziomie 178,66 euro za 100 kg. W...
We Włoszech liczba ubijanych świń spadła o 20%. Jest to efekt zamknięcia lub ograniczenia produkcji w wielu zakładach mięsnych.
 
Hodowcy świń i producenci tuczników z uwagi na spadające ceny kierują do rzeźni lżejsze zwierzęta oraz starają się sprzedawać większe partie świń. 
 
W Niemczech z uwagi na mniejszy popyt do końca maja zamknięto małą giełdę. 
 
Wielu producentów chciało sprzedać swoje świnie w tym samym czasie, co napędzało spadek cen skupu. 
 
Ograniczony popyt spowodował, że notowania tuczników w Belgii spadły aż o 17 centów za kilogram wagi bitej ciepłej w porównaniu do poprzedniego tygodnia.
 
Szansą dla europejskich producentów jest zamknięcie wielu zakładów mięsnych w USA. Dzięki temu więcej wieprzowiny może trafić z Unii Europejskiej do Chin i na inne rynki azjatyckie. 
 
Potwierdzają to większe dostawy europejskiej wieprzowiny do Korei Południowej i Japonii.
 
W krajowych rzeźniach spadki notowań skupu tuczników ustały, a ceny pozostały na poziomie z ubiegłego tygodnia. 
 
Odmrażanie gospodarki i otwarcie restauracji w Polsce od poniedziałku (18 maja), jak podkreślają eksperci POLPIG, będzie sprzyjało poprawie sytuacji na rynku wieprzowiny.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA