Niemieckie ubojnie nie podniosą ceny do 4 stycznia. W nowym roku podwyżki?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
15-12-2015,15:00 Aktualizacja: 15-12-2015,15:42
A A A

Ceny skupu tuczników w Niemczech mają zostać zamrożone do 4 stycznia 2016 r. Według informacji przedstawionych przez analityków Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej zabieg ten ma umożliwić zdjęcie nadwyżki wieprzowiny zalegającej w magazynach przed zapowiadaną interwencją na unijnym rynku.

Sytuacja na niemieckim rynku wieprzowiny zazwyczaj decyduje o poziomie cen we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, poglowie świń w polsce, trzoda chlewna

Pogłowie świń w Polsce może być najniższe od 40 lat

Pogarszająca się opłacalność chowu trzody chlewnej zapowiada głębszy niż dotychczas oczekiwano spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego w 2016 roku. W ostatnich tygodniach spada opłacalność chowu trzody wraz ze spadkiem cen skupu żywca i...
Zdaniem przedstawicieli KZP-PTCh jeśli rzeczywiście cena zostanie na tym poziomie do 4 stycznie już w pierwszych miesiącach nowego roku, także w Polsce, możemy spodziewać się wyższych cen skupu.

Podwyżki mogą wynikać z faktu, że zakłady mięsne będą zmuszone szukać surowca na zaspokojenie swoich bieżących potrzeb oraz skupować go od tych podmiotów, które będą zainteresowane przechowalnictwem wieprzowiny.

Sytuacja może się zmienić dopiero w momencie uwalniania na rynek magazynowanej wieprzowiny.

Jednak jak podkreśla KZP-PTCh, pojawienie się rezerw z interwencji nie będzie mocno odczuwalne z powodu niskiego stanu pogłowia świń, zwłaszcza pokrytych loch, w całej Europie.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA