Wieprzowina świeża i schłodzona pochodząca z Niemiec zalewa europejski i brytyjski rynek. Jest to efekt wstrzymania eksportu do Azji w wyniku potwierdzenia afrykańskiego pomoru świń w Niemczech.
Afrykański pomór świń (ASF) w Niemczech spowodował wstrzymanie eksportu wieprzowiny z tego państwa do krajów azjatyckich, w tym do Chin. W efekcie we wrześniu odnotowano 37% wzrost eksportu niemieckiego mięsa do Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii.
Wywóz świeżej i mrożonej wieprzowiny z Niemiec, jak informuje portal euromeatnews.com, we wrześniu 2020 r. wyniósł 174 tys. ton, co jest najwyższą ilością wysłaną w ciągu jednego miesiąca od października 2012 r.
Eksport wieprzowiny był o 38% (48 tys. ton) wyższy niż w sierpniu, a także o 13% (20 tys. ton) wyższy niż w tym samym okresie 2019 r.
We wrześniu łącznie do Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii trafiło 135 tys. ton mięsa wieprzowego i było to o 39 tys. ton więcej niż w tym samym okresie 2019 r.
Ceny skupu żywca wieprzowego ustabilizowały się na niskim poziomie. Obecnie uzyskiwane za odstawione zwierzęta stawki nie pokrywają kosztów produkcji. Tuczniki na europejskim rynku w pierwszym tygodniu 2021 r. nie odnotowały...
- Większość wieprzowiny, która była przeznaczona na rynek chiński, została przekierowana na europejski. Praktycznie cały eksport tego mięsa do Chin jest zamrożony – skomentował dla portalu euromeatnews.com analityk AHDB Felicity Rusk.
Mimo restrykcji nałożonych przez Chiny eksport niemieckiej wieprzowiny we wrześniu był tylko o 5% (3 tys. ton) niższy niż w sierpniu.
Obecnie Niemcy zamiast mięsa mrożonego eksportują więcej wieprzowiny świeżej i schłodzonej.
Tym samym ceny produktów mrożonych odnotowały większy spadek niż ceny produktów świeżych i schłodzonych. Duża podaż mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej spowodowała także spadek cen tuczników w październiku i listopadzie, kiedy to średnio zmalały one do 133,81 euro za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 605,39 zł.
W ciągu trzech tygodni do 22 listopada tuczniki w Niemczech potaniały o ponad 4 euro, a ich średnia cena spadła do 127,06 euro za 100 kg (574,85 zł).
W Danii notowania żywca wieprzowego są na najniższym poziomie od marca 2019 r. W Hiszpanii z uwagi na dużą podaż żywca odnotowano spadek cen o ponad 8 euro za 100 kg. Według ekspertów, mimo że Hiszpania kontynuuje eksport do Chin, w nadchodzących tygodniach spodziewane są dalsze obniżki cen.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ