Nasze mięso wjedzie na Ukrainę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP
10-06-2014,13:45 Aktualizacja: 27-11-2014,13:49
A A A

Polska i Ukraina porozumiały się w sprawie zniesienia zakazu importu polskiego mięsa wieprzowego - poinformował we wtorek w Kijowie minister rolnictwa Marek Sawicki.

Decyzje w tych sprawach podjęto podczas rozmów Marka Sawickiego z ukraińskim ministrem rolnictwa Ihorem Szwajką. -  Wszystko wskazuje na to, że z dniem 17 czerwca wieprzowina i wołowina bez kości będą mogły być normalnie eksportowane na teren Ukrainy, natomiast wołowina z kością – pod koniec trzeciego kwartału - oświadczył polski minister.  Sawicki ocenił, że dla Polski, wobec której obowiązuje także zakaz sprzedaży mięsa m.in. do państw Unii Celnej: Rosji, Białorusi i Kazachstanu, „każdy otwarty rynek stanowi wartość”.

 - Z pewnością sam fakt, że w 2013 r. sprzedaliśmy na Ukrainę wieprzowinę o wartości ponad 80 mln euro, świadczy, że ten rynek jest dla nas atrakcyjny - podkreślił minister. "Dzisiejsze porozumienie pozwoli na przywrócenie eksportu na rynek ukraiński mięsa wieprzowego oraz odkostnionego mięsa wołowego. W odniesieniu do mięsa wieprzowego będzie to możliwe przy braku zastrzeżeń ekspertów ukraińskich, którzy w najbliższym tygodniu przyjadą do Polski" - napisano z kolei w komunikacie resortu rolnictwa.

 Dodano, że "na trzeci kwartał zaplanowane zostały także kontrole służb weterynaryjnych Ukrainy w polskich zakładach mięsnych". "Pozwoliłoby to na wznowienie eksportu również mięsa wołowego z kością" - poinformowano. 

Jako podano w komunikacie, podpisano też umowę między polskim ministrem rolnictwa a ministrem rolnictwa Ukrainy dotyczącą realizacji programu zwalczania wścieklizny na terytorium Ukrainy w 2014 r.

Ukraina wprowadziła embargo na import polskiej wieprzowiny 17 lutego, natychmiast po wykryciu w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń u dwóch dzików, ale nie wstrzymała handlu z Rosją czy Białorusią, gdzie ASF występuje u świń. Zakaz importu wołowiny obowiązuje od 2007 r.

W 2013 r. na Ukrainę Polska wysłała towary o wartości 457,7 mln euro, tj. 8 proc. mniej niż rok wcześniej. Na tamten rynek najwięcej trafiło z Polski świeżych owoców, wyrobów cukierniczych oraz mięsa czerwonego i pasz dla zwierząt.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA