Najmniejsze gospodarstwa mają największe problemy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-08-2021,18:15 Aktualizacja: 24-08-2021,18:37
A A A

Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce przestają pokrywać koszty produkcji. Dotyczy to głównie gospodarstw zlokalizowanych w czerwonych strefach ASF.

"Nasz Dziennik" pisze, że cała Europa boryka się z nadmiarem wieprzowiny, co jest spowodowane mniejszymi zamówieniami z Chin.

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny tuczników spadają, a magazyny pękają w szwach

Producenci w Unii Europejskiej mają coraz większe problemy ze sprzedażą tuczników. Chiny ograniczyły import wieprzowiny, a w Niemczech odnotowano sezonowy wzrost podaży żywca.    Unijny rynek wieprzowiny zmaga się z coraz większym...

"Polskim rolnikom na początku sierpnia za kilogram tucznika w skupach płacono 4,5-5 zł. Za tak samo przebadany laboratoryjnie zdrowy materiał hodowlany z czerwonych stref ASF otrzymują około 1 zł mniej. Według wyliczeń Wielkopolskiej Izby Rolniczej, aby zwróciły się koszty produkcji trzody chlewnej, za jednego warchlaka hodowcy w skupie powinni otrzymywać około 200 zł więcej" - pisze dziennik.

Jak mówi "ND" Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych, największe problemy ze sprzedażą mają głównie najmniejsze gospodarstwa.

- Od tych dużych producentów, którzy mają podpisane kontrakty, produkcja jest odbierana. Co istotne jednak, to zakłady przetwórcze w Polsce mają pełne chłodnie mięsa. Importują na masową skalę żywiec wieprzowy z krajów zachodnich, m.in. Belgii i Niemiec, zaprzestając z hodowli krajowych - dodaje.

Z kolei Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP cytowany przez dziennik mówi, że skandalem jest, że przetwórcy, którzy korzystali z funduszu unijnych na unowocześnienie produkcji, dziś skupu od rolników, by trochę więcej zarobić na imporcie.

Jednocześnie zachęca do patriotyzmu gospodarczego i kupowania przez konsumentów polskich produktów.
 

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA