Branża trzody chlewnej w Unii Europejskiej zmaga się z coraz większymi problemami. Ceny tuczników spadają, wraz ze spadkiem popytu, a na domiar złego chiny ograniczyły import mięsa wieprzowego.
Wysoka podaż tuczników w Europie spowodowała kolejne spadki cen. Foto_Remigiusz Kryszewski
Producenci w Unii Europejskiej mają coraz większe problemy ze sprzedażą tuczników. Chiny ograniczyły import wieprzowiny, a w Niemczech odnotowano sezonowy wzrost podaży żywca.
Unijny rynek wieprzowiny zmaga się z coraz większym kryzysem. Głównym powodem narastających trudności jest brak popytu na wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich, głównie Chin.
Zmniejszenie eksportu z państw Wspólnoty szybko doprowadziło do zapełnienia magazynów chłodniczych wieprzowiną. Całą sytuację pogarsza sezonowy wzrost podaż żywca na niemieckim rynku. Tamtejsi producenci mają problemy ze zbytem tuczników, zwłaszcza ci z północnych regionów Niemiec.
Unijni producenci trzody chlewnej mają powody do narzekania. W lipcu 2021 r. średnie ceny w skupie spadły o ponad 9 euro za 100 kg. Trzoda chlewna w Unii Europejskiej tanieje. Jednym z powodów tej sytuacji są ograniczenia...
Po krótkim okresie stabilizacji w notowaniach dużej giełdy, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, ceny tuczników w Niemczech 18 sierpnia ponownie spadły o 7 centów do wartości 1,30 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 5,95 zł.
Ceny tuczników w Danii spadły o 5 centów za kg, a utrzymujący się eksport do Japonii i innych krajów azjatyckich nie pozwala na stabilizację cen.
W Hiszpanii odnotowano spadki o 2 centy za kg. Jest to dziewiąta obniżka z rzędu. Popyt na wieprzowinę w tym kraju znacznie spadł. Dodatkowo 3 hiszpańskie zakłady przetwórcze straciły licencję eksportową umożliwiająca handel z Chinami.
Według oficjalnych informacji pogłowie świń w Chinach zostało odbudowane do stanu sprzed wybuchu epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Jednak wysoki koszt pasz, spadek cen tuczników oraz trudności w pozyskaniu pracowników do obsługi zwierząt ograniczają rentowność produkcji.
W Polsce zakłady nadal poszukują tuczników ze stref wolnej od ASF. Rzeźnie wykazują niskie zainteresowanie zwierzętami ze strefy III.
Różnica cenowa świń pochodzących ze stref wolnych i czerwonych wynosi nawet 1 zł za kg wagi poubojowej. Wiele tuczników jest poprzerastanych ze względu na brak odbiorców. W strefie wolnej od ASF średnia cena za klasę E wynosi 6,30 zł za kg.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ