Cena tuczników w Unii Europejskiej ustabilizowała się na niezmienionym i niskim poziomie. Główny wpływ na notowania żywca wieprzowego ma sytuacja w Niemczech, gdzie około 1 mln świń czeka w kolejce do rzeźni.
Ceny na rynku tuczników w Unii Europejskiej ustabilizowały się na niskim poziomie. Głównie wpływa na nie sytuacja w Niemczech, gdzie około 1 mln świń czeka w kolejce do rzeźni.
Nadwyżka żywca wieprzowego w Niemczech w kolejnych tygodniach ma zostać zagospodarowana. Będzie to efekt ograniczenia importu prosiąt.
Sytuację na rynku trzody chlewnej, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, pogarsza niski popyt i problemy ze sprzedażą wieprzowiny, wysoka masa tuczników oraz kłopoty związane z zakażeniami Covid-19 i konieczną kwarantanną pracowników zakładów mięsnych.
Cena żywca wieprzowego w Rosji utrzymuje się na stałym poziomie. Jednak z uwagi na rosnące ceny paszy produkcja żywca wieprzowego staje się tam coraz mniej opłacalna. Ceny w skupie tuczników w Rosji od wielu miesięcy utrzymują...
Na niemieckiej dużej giełdzie w minioną środę (20 stycznia) cena tuczników utrzymała się na poziomie 1,19 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,40 zł.
W trochę lepszej sytuacji są kraje, które mogą eksportować do Azji, a w szczególności do Chin.
W Danii podobnie jak w Niemczech odnotowano nadprodukcję żywca wieprzowego. Aby uporać się z tym problemem niektóre rzeźnie uruchomiły dodatkowe zmiany.
Cena tuczników w Danii ustalona 21 stycznia utrzymała się na poziomie 9,50 koron duńskich za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,79 zł.
Hiszpanie w ostatnich dniach mieli także poważne problemy spowodowane atakiem zimy, który wywołał kłopoty logistyczne oraz niższe przyrosty tuczników z powodu mrozu.
Na rynku europejskim można zauważyć stopniowy wzrost popytu na prosięta, co przełożyło się na wzrost ich cen. Jednocześnie zaobserwowano wzrost kosztów zakupu paszy.
W Polsce notowania tuczników pozostały bez zmian na niskim poziomie w stosunku do poprzedniego tygodnia.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ