Koszty produkcji tuczników w Rosji rosną

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-01-2021,8:45 Aktualizacja: 23-01-2021,11:21
A A A
Cena żywca wieprzowego w Rosji utrzymuje się na stałym poziomie. Jednak z uwagi na rosnące ceny paszy produkcja żywca wieprzowego staje się tam coraz mniej opłacalna. 
 
Ceny w skupie tuczników w Rosji od wielu miesięcy utrzymują się na poziomie od 100 do 110 rubli za kg żywca. Obecnie wynoszą one 103 ruble za kg żywca, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,14 zł. 
 
Jednak rosnące koszty paszy w tym kraju powodują, że zyski w branży trzody chlewnej są coraz mniejsze. 
 
Według najnowszego raportu Simona Graya, dyrektora generalnego na Rosję, WNP i Europę, Genesus, spora część produkcji jest w rękach dużych firm. 
 
Belgijski certyfikat wieprzowiny BePork, jakość, łączy wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego,

BePork. Nowy znak jakości belgijskiej wieprzowiny

Belgia wprowadza nowy znak jakości o nazwie BePork. Łączy on wszystkich graczy w sektorze trzody chlewnej oraz ma być gwarancją lokalnej produkcji w programie od pola do stołu.   Wysokiej jakości wieprzowina pochodząca z Belgii będzie...
Produkują one w większości w oparciu o własne surowce paszowe, co powoduje, że ich zyski są wyższe. Gospodarstwa, które kupują paszę, nie mają takiej przewagi.
 
- Rosja kontynuuje prace, aby stać się dużym eksporterem wieprzowiny. Będzie to nieuchronnie oznaczać niższe ceny świń – w raporcie skomentował Simona Graya.
 
Wystąpienie w Rosji kilku ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF), jak podaje portal euromeatnews.com, zmniejszyło liczbę tuczników na rynku.
 
W listopadzie i grudniu ubiegłego roku prawie 500 tys. świń zostało ubitych i trafiło do utylizacji z powodu wirusa ASF. Pozwoliło to ograniczyć podaż na rynku i utrzymać ceny na stałym poziomie. 
 
Według oficjalnych danych liczba ubitych świń stanowi 3% krajowego pogłowia trzody chlewnej.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA