Na rynku brakuje wieprzowiny. Import bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Andrzej Borowiak PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
24-09-2019,8:10 Aktualizacja: 24-09-2019,8:15
A A A

Import wieprzowiny do Chin był w sierpniu o 76 proc. większy niż rok wcześniej - wynika z danych urzędu celnego. Związane jest to ze spadkiem podaży na rynku wewnętrznym na skutek ASF.

W sierpniu Kraj Środka sprowadził prawie 163 tys. ton mięsa wieprzowego. To mniej niż w lipcu, kiedy kupiono ponad 182 tys. ton. W pierwszych ośmiu miesiącach br. zaimportowano 1,16 mln ton wieprzowiny, czyli o ponad 40 proc. więcej niż w roku 2018. Według komentatorów dostawy będą dalej rosły.

wieprzowina, mięso wieprzowe, konsumenci, zdrowie konsumentów

Wieprzowina z Polski jest bezpieczna i nie szkodzi zdrowiu

Mięso wieprzowe wyprodukowane w Polsce nie zagraża zdrowiu konsumentów. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wspólnie z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej...

Chiny są zarówno największym producentem, jak i konsumentem mięsa wieprzowego na świecie. Od ponad roku krajowe hodowle pustoszy jednak epidemia afrykańskiego pomoru świń, która przyczyniła się do spadku pogłowia trzody chlewnej o prawie 40 proc., windując ceny ulubionego mięsa.

Choć import w sierpniu był znacznie większy niż w ubiegłym roku, odpowiadał jedynie mniej więcej jednodniowej konsumpcji wieprzowiny w Chinach – odnotowuje hongkoński dziennik "South China Morning Post".

Według gazety potrzeba zrównoważenia spadku podaży wewnętrznej jest jednym z powodów, dla których chińskie władze zdecydowały się wyłączyć wieprzowinę z ceł odwetowych nałożonych na amerykański eksport w ramach wojny handlowej.

Państwowa chińska agencja prasowa Xinhua informowała niedawno, że firmy kupią "pewne ilości" wieprzowiny i innych towarów rolnych z USA, a zamówienia będą wyłączone z taryf odwetowych.

Wzrost cen wieprzowiny uderza w konsumentów, władze uruchomią rezerwy

Wzrost cen wieprzowiny, związany z epidemią afrykańskiego pomoru świń (ASF), uderza w handlowców i konsumentów w Chinach. Dla wielu Chińczyków wieprzowina jest podstawą codziennego jadłospisu i często określana jest w tym kraju...

Zapowiedź pomogła z kolei łagodzić napięcia pomiędzy Pekinem a Waszyngtonem przed zapowiadaną na październik kolejną rundą negocjacji handlowych wysokiego szczebla.

W sierpniu Chiny sprowadziły również więcej innych rodzajów mięs niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku.

Import wołowiny wyniósł prawie 131 tys. ton (+32 proc.), a mięsa kurczaków 67 tys. ton (+51 proc.).

Łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach roku import tych mięs zwiększył się odpowiednio o 54 i 48 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku 2018.
 

  • Więcej aktualnych informacji na temat afrykańskiego pomoru świń będzie można znaleźć w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA