Mięsa nie zabraknie. Produkcja wieprzowiny bez zakłóceń
Żywność, a szczególnie mięso, w ostatnich dniach bardzo szybko znika ze sklepowych półek. Polacy boją się, że wkrótce może jej zabraknąć. Hodowcy i producenci trzody chlewnej jednak uspokajają, że tak się nie stanie.
"W związku z pojawiającymi się, zwłaszcza w mediach społecznościowych informacjami o braku żywności, gromadzeniu zapasów itd. chciałbym zapewnić w imieniu organizacji zrzeszających hodowców i producentów trzody chlewnej reprezentujących 25% rynku, że produkcja żywca wieprzowego odbywa się bez większych zakłóceń" czytamy w komunikacie wydanym przez Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
Koronawirus ograniczył wzrost cen na rynku trzody chlewnej
Hodowcy zwracają uwagę na fakt, że dużym wyzwaniem dla sektora może być obowiązkowa kwarantanna, która dotknie pracowników bezpośrednio obsługujących zwierzęta.
Pozostawienie stad bez podstawowej opieki może spowodować masowe upadki zwierząt i stworzy dodatkowe zagrożenie dla społeczeństwa.
Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ.
"Jestem przekonany, że wprowadzane przez rząd regulacje związane ze stanem epidemiologicznym w kraju uwzględnią specjalne uprawnienia dla producentów i dostawców żywności. Dzięki "zielonemu korytarzowi" produkcja mięsa i artykułów na nim opartych w pełni zaspokoi zapotrzebowanie Polaków. Mięsa nie zabraknie!" uspokaja prezes KZP-PTCH POLPIG Aleksander Dargiewicz.
- Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ