Masowa eutanazja świń w USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-05-2020,9:15 Aktualizacja: 26-05-2020,9:11
A A A
Pandemia koronawirusa w USA doprowadziła do zamknięcia wielu ubojni. Rolnicy w efekcie nie mają gdzie odstawiać zwierząt i są zmuszeni do ich eutanazji. 
 
Kryzys na amerykańskim rynku wieprzowiny rozpoczął się w połowie kwietnia, kiedy zdolność uboju i przetwórstwa zaczęła się zmniejszać z powodu zamykania zakładów przez COVID-19. 
 
Miesiąc po pierwszym zamknięciu ubojni tysiące zdrowych i gotowych do sprzedaży świń poddano eutanazji i przetworzono na kompost, który trafił na wysypiska śmieci. Część zwierząt przetworzono na tłuszcz i inne produkty uboczne, informuje portal 3trzy3.pl.
 
cena warchlaków w Danii, cena tuczników, trzoda chlewna, Danish Crown

Sprawdź aktualne ceny na rynku wieprzowiny w Danii

Tuczniki w Danii w ubiegłotygodniowych notowaniach potaniały. Natomiast cena warchlaków, oferowanych w trzech głównych grupach zdrowotnych, pozostała bez zmian.    Cena tuczników w duńskich notowaniach Danish Crown...
Nasilająca się pandemia spowodowała, że niemal w każdej większej ubojni świń w Stanach Zjednoczonych wystąpiły problemy wynikające ze spowolnienia, zmian w procedurach pracy lub całkowitego zamknięcia.
 
Obecnie wszystkie ubojnie wznowiły pracę, ale tylko kilka z nich działa na pełnym poziomie produkcyjnym. 
 
Na rynku czeka na skup wiele tysięcy świń, których waga ciągle rośnie. Te, które nie trafią do rzeźni będą musiały być utylizowane. 
 
Ich liczba w kolejnych miesiącach będzie zależała od tego jak skutecznie producenci spowolnią wzrost trzody chlewnej i ile mają miejsca do przechowywania zwierząt w oczekiwaniu na sprzedaż.
 
Ważnym czynnikiem jest również czas, w którym wydajność ubojni wróci do maksymalnego poziomu.
 
rzeźnia we Francji, zamkniecie zakładu, koronawirus, pracownicy zakażeni koronawirusem,

Francuska rzeźnia zamknięta z powodu COVID-19

Francja zamyka rzeźnię Tradivial położoną w regionie Doliny Środkowej Loary. Powodem tej decyzji jest potwierdzenie koronawirusa u części załogi pracującej w tym zakładzie.    Koronawirusa potwierdzono u 34 osób załogi pracującej w...
Niektórzy rolnicy przetrzymują świnie w nieużywanych budynkach i w korytarzach chlewni, a w mniejszych fermach, zwierzęta są wypuszczane na ogrodzone wybiegi. 
 
Niektórzy rolnicy, aby spowolnić wzrost świń stosują odpowiednie diety, zwiększają temperaturę i wilgotność w pomieszczeniach lub gęstość obsady w granicach dobrostanu.
 
Część rolników zdecydowała się również na eutanazję wszystkich urodzonych prosiąt, aby stworzyć miejsce dla tuczników. 
 
Część ubijanych świń jest również kierowana do banków żywności. 
 
Średnia krajowa waga ubojowa w USA wynosi obecnie 291 funtów, czyli około 132 kg, a wydajność ubojowa sięga 2 750 000 sztuk na tydzień.
 
Większość rzeźni z uwagi na obostrzenia wprowadzone w celu ochrony pracowników przed koronawirusem pracuje z wydajnością 70-85%.
 
W supermarketach można kupić ograniczoną ilość pakowanego mięsa, a jego cena wzrosła o 20-40%. Sytuacja ta może spowodować długofalowe spowolnienie produkcji mięsa. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA